Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/aires-de-vendimia-mencia-de-valtuille-mencia/a4777
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-631

    Valtuille de Abajo Vino de Villa - Mencia&co

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Mencia
    Region
    Ageing
    Eikenhout barrique 225-350L, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen

    85% Mencía & 15% Doña blanca, Palomino, and Godello | percelen 'Cabanelas', 'La Mata de los Pardos' en 'La Cova de la Raposa' | Valtuille de Abajo | terroir van klei, zand en leem | 500-600 meter hoogte | 80-110 jaar oude stokken | 80% whole bunch | vergisting in grote open foudre | rijping in gebruikt Frans eiken van 300 en 3000 liter voor 15 maanden | intens | rijk | structuur | gul | fijne tannine |  grote wijn van een groot terroir | 4700 flessen

    José García

    Bierzo, een gebied wat zich in 15 jaar heeft ontwikkeld tot een van de topgebieden van Spanje. Gelegen tussen Galicië en Castilla y León vinden wij José García, een wijnmaker die staat voor identiteit en herkenbaarheid in de wijn van de regio Bierzo. Zijn rode top cuvées uit Corullón en Valtuille zijn bijzonder fraai. Er komt eind 2020 een speciale botteling van een single vineyard 'Fontouliña', een micro plot van 0,4 ha naast La Faraona (Palacios) geplant door de opa van José. De witte wijn die hij maakt hebben een pittig Mediterraans karakter, eigenzinnig van oude klonen Godello met soms een ontwikkeld randje. Het rood mooi puur en diep en verfijnd. Een nog jong wijnhuis met een enorme potentie!

    Review

    Like the rest of the wines, the 2018 Aires de Vendimia Mencía de Valtuille is quite impressive, elegant, clean and fresh, with neatly integrated oak, a fluid mouthfeel, fine tannins and good harmony. It's nicely textured, and the roughly 15% white grapes found in the old vineyards surely contributes to the finesse and freshness. It fermented in oak foudre with 80% full clusters and native yeasts and finished fermenting without the skins after being pressed (like a white) in barrel. It matured in French oak barrels for one year and spent three months in oak foudre. 4,700 bottles produced. It was bottled in January 2020.

    There was a big improvement in the wines of José Antonio García the last time I tasted Bierzo. I'm happy to report that the 2018s are probably the best he has produced to date. His winery is in Valtuille de Arriba, where his mother is from; and as his father's family comes from Corullón, he has now added a new red from there. More wines from parajes in both villages will come in the future. He now has 25 hectares of old vines averaging 70 years of age, and some plots are up to 100 years old. He produces 85,000 bottles per year. He has jumped two steps up in quality in the last few years. Bravo! Luis Gutierrez 93/100