Alicante Nero ‘Vigna della Pieve‘ - Grenache

Alicante Nero (Grenache) | 'La Pieve' wijngaard van 10ha. aangeplant in 2003 | terroir van klei, stenen en zand | vernoemd naar het dorp en de kerk die erboven liggen | 300 meter boven zeeniveau | omgeven door olijven en bossen | de wijngaard geeft helderheid en harmonie aan de wijnen | 20% whole bunch | vergisting en rijping voor 10 maanden in betonnen tanks | elegant | fris | floraal | finesse | wilde aardbei | iets aards | iets gekruid
Ampeleia
In 2002 gaat Elisabetta Foradori een joint venture aan met 2 partners, Marco en Simona, in het zuiden van Toscane. Het wijnhuis is dus getransformeerd naar een volledig biodynamisch wijngoed met enkel en alleen mediterrane druivenrassen en Cabernet Franc, die aangeplant staan op 650 meter hoogte rondom de wijnkelder en hier helemaal zijn plekje heeft gevonden! In 2004 hebben ze twee nieuwe wijngaarden aangeplant die wat lager gelegen zijn, speciaal voor de Unlitro en Kepos. Marco en Simona, die volledig de werkstijl van de Foradori’s hebben overgenomen, werken hard in de wijngaarden en de kelder laten ze vooral de natuur hun werk doen. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg zwavel gebotteld, natural wine pur sang! Prachtig luchtige en zeer fruitige wijnen, die Demeter gecertificeerd zijn, met een natuurlijk en vriendelijk karakter.
Review
"This is a pure expression of organic Alicante Nero, otherwise known as Grenache. The Ampeleia 2018 Alicante opens to a lean appearance with light ruby and garnet highlights. This wine boasts a spectacular bouquet that is highlighted by fragrant rose, lilac and violet. Fermentation sees 10 days of skin contact and 30% whole clusters. Fruit is sourced from the cool and breezy Vigna della Pieve with stony soils. There is a touch of crunch or bite on the tannins. This production of 7,000 bottles absolutely stands out for its elegance and beautiful floral intensity". 93/100 Parker
This is a terrific set of wines from Ampeleia, and I would direct your attention to the 2018 Alicante and 2018 Kepos, which are very special. This estate introduced a new rosé in 2019 made with Carignano that is fermented off the skins with whole-cluster Alicante Nero. We also have two vintages, 2016 and 2017, of the limited-release Merlot called Empatia, which is only made in magnums