Aloers - Xarel.lo

Xarel.lo | perceel uit 1990 op een noordelijke koele helling | kalk terroir | rijpe pluk | 4 uur koude inweking van de schillen | gisting en rijping op rvs | venkel | peer | abrikoos | wilde kruiden | loepzuiver | fijne bitter | minimaal zwavel gebuikt
Celler Credo by Recaredo
Een project van Recaredo, waarvoor een paar percelen zijn aangekocht voor het maken voor deze vin naturel wijnen. Het streven is naar het maken van een pure expressie van de Xarel.lo door het gebruik van verschillende rijpings en fermentatiemethodes. Een bijzondere zuivere stijl wijn, super voor wijn/spijs combinaties!
Review
The intention of the 2018 Aloers is to go one step further from the initial Miranius; it's still unoaked but has more density, tension and acidity, and it was macerated with the skins for a few hours and kept with the lees for a while. There are some smoky/leesy notes, but the wine feels very pure and transparent, which is the overall Credo style. It wants to show Xarello without interferences and has varietal notes of fennel, low alcohol (10.5%), sustained acidity and low pH, something they have learned from their experience with their sparkling wines. It seems to improve in precision and transparency with each new vintage. 13,000 bottles produced.
Celler Credo, the still-wine project from the Recaredo winery famous for its sparkling wines, keeps growing and experimenting with other grapes and soils. Luis Gutierrez 92/100