Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/ampeleia-rosso-cabernet-franc/a4588
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-214

    Ampeleia Rosso - Cabernet Franc

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Cabernet Franc
    Region
    Ageing
    Botti / Big Oak 2500L+
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, vergisting in een tank van cement/beton, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Cabernet Franc | Ampeleia di Sopra | 450-600 meter hoogte | perceel naast de wijnkelder | oudste stokken bij de farm | door de hoge ligging is dit een top spot voor Cabernet Franc in Toscane en de reden waarom Elisabetta Ampeleia kocht in 2002 | vergisting op cement met 20% whole bunch | rijping op botti vaten van 5000 liter en beton voor 12 maanden | daarna nog 2 jaar op fles | krachtig en puur | ronde tannine | hummus | lavendel | rozemarijn | grote wijn! | potentieel om goed te rijpen | 10+ jaar 

    Ampelaia

    In 2002 gaat Elisabetta Foradori een joint venture aan met 2 partners, Marco en Simona, in het zuiden van Toscane. Het wijnhuis is dus getransformeerd naar een volledig biodynamisch wijngoed met enkel en alleen mediterrane druivenrassen en Cabernet Franc, die aangeplant staan op 650 meter hoogte rondom de wijnkelder en hier helemaal zijn plekje heeft gevonden! In 2004 hebben ze twee nieuwe wijngaarden aangeplant die wat lager gelegen zijn, speciaal voor de Unlitro en Kepos. Marco en Simona, die volledig de werkstijl van de Foradori’s hebben overgenomen, werken hard in de wijngaarden en de kelder laten ze vooral de natuur hun werk doen. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg zwavel gebotteld, natural wine pur sang! Prachtig luchtige en zeer fruitige wijnen, die Demeter gecertificeerd zijn, met een natuurlijk en vriendelijk karakter.

    Review

    The 2016 Ampeleia is an organic expression of Cabernet Franc made with 10% whole-cluster fruit and fermented in a combination of large oak casks and cement. Fruit is drawn from a high-altitude site with calcareous clay soils, representing the best of Roccatederighi (the town where this winery is located). This vintage reveals sharpness and focus with cherry, wild berry and cassis. At the back, it offers distinctive notes of licorice, tar and crushed stone. The aromas fall together with exceptional precision. This is a production of 20,000 bottles. 94+ Monica Larner

    This is a terrific set of wines from Ampeleia, and I would direct your attention to the 2018 Alicante and 2018 Kepos, which are very special. This estate introduced a new rosé in 2019 made with Carignano that is fermented off the skins with whole-cluster Alicante Nero. We also have two vintages, 2016 and 2017, of the limited-release Merlot called Empatia, which is only made in magnums.