Barbera d‘Alba - Barbera

Barbera | selectie van een wijngaard in Monforte d'Alba | whole bunch vergist in cement | rijping op barrel en staaltank | Een pure diepe smaak | crunchy rood cassis fruit | zwarte peper | zachte tannine's | velvet | Barbera gemaakt als een Pinot Noir uit Vosne-Romanée.
Lalù
De meiden starten (2019) in het hartje van Barolo een bijzonder avontuur met 3,5 ha wijngaard verdeeld over drie verschillende cru's. De meiden hebben al een aardig track record opgebouwd. Tijdens hun studie naar Zuid-Afrika en Argentinië. Ze werkten bij Nicolai en Frederico bij Trediberri in La Morra (Barolo). Gaan vervolgens naar Cecile Tremblay (2017, Bourgogne) en Comtes Lafon (2018, Bourgogne). En later nog bij Reva & Conterno-Fantino in Barolo. Hier leren ze ook het fijne van biologisch werken in de wijngaard.
Frederico Oberto van Trediberri helpt zijn aan hun eerste 0,5ha wijngaard Roncaglie in hun geboortedorp La Morra aan de westkant van Barolo. In 2019 maken ze hun eerste wijnen en viniferen ze deze vanuit hun kelder in Serralunga.
Review
From one of Monforte d’Alba ‘s prime Barbera zones, San Sebastiano sulla strada per Monchiero, one (careful) owner of 12 year old vines that in their vintage yielded 22 quintali/15 hectolitre of must, circa 2000 bottles! Harvested on 29 Sept & giving a Barbera d’Alba of 13.92% abv, the fruit was whole-bunch fermented in cement, albeit with the central stalk surgically removed. Spontaneous, wild yeast ferment, & malo, then transferred into botte for 3 months, before being racked into stainless-steel & 70% in three-year old French Chassin tonneaux prior to a summer 2020 bottling. Tell-tale Monforte purple black, the nose is exhilarating with explosive violet, blackberry coulis notes. Gorgeous, there’s a space dust freshness to this spherical wine, rich in colour & personality, yet so fresh, alive & weightless. Direi quasi perfetto! Very much Lalù’s offspring, lovingly raised!