Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/barolo-la-briccolina-nebbiolo/a5299
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-186

    Barolo ‘la Briccolina‘ - Nebbiolo (18)

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Nebbiolo
    Region
    Piëmonte - Barolo
    Ageing
    Botti / Big Oak 2500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen

    Nebbiolo | Cru 'Briccolina' in Serralunga d'Alba | stokken van 50 jaar en ouder | Santa Agatha mergel | gisting op beton | rijping voor 2 jaar op 20 hl Botti | nog 1 jaar op fles daarna | rijpe tannins | klassieke stijl | roos | ceder | bloedsinaasappel | krachtig | enorme potentie tot rijpen

    Tiziano Grasso

    Klein maar heel fijn, zo kunnen wij Azienda Agricola La Briccolina noemen. Het domein is vermoemd naar de wijngaard Briccolina, waar de familie Grasso vanaf 1922 woont midden in de wijngaard. In 2012 start Tiziano, samen met zijn vrouw Simona en zoon Daniele met het maken van zijn eigen Barolo. Daarvoor werd al het fruit uit hun stuk Broccolina verkocht terwijl Titziano Grasso werkt bij Fontanafredda. 
    In 2012 start Tiziano, samen met zijn vrouw Simona en zoon Daniele met het maken van zijn eigen Barolo. Maar 3000 flessen per jaar. Net nadat de familie de eerste zelf gemaakte jaargang hadden gebotteld is Tiziano onverwacht overleden. Daniele heeft daarna het wijnmaken overgemonen met in gedachten de manier van wijnmaken van zijn vader. Hiervoor wordt 0,4 ha van de 5,5 ha gebruikt, beplant met stokken van 50 jaar oud. In de oude kelder onder het huis is een kelder gemaakt om wijn te maken. Klassieke Botte grande voor de rijping en een betonnen tank voor de vergisting. Dus de klassieke manier van wijnmaken in de regio en precies wat onze voorkeur heeft in Barolo en Barbaresco. 

    Na de oogst worden de trossen ontsteeld, gekneusd en vergist in beton. In komende lente wordt de wijn verplaatst naar 20hl Slavonische botti waar de rijping van twee jaar plaatsvind. Klassieke, stoere en prachtige expressie van Nebbiolo uit Serralunga d'Alba! Wijn met enorme rijpingspotentie, die je jong ruim op tijd moet openen en karafferen. Grote Barolo met veel verfijning. 

    Review

    The Briccolina vineyard is located in Serralunga d'Alba. Tiziano Grasso's 2015 Barolo Briccolina shows some of the extra heat and warmth that is characteristic of the 2015 growing season. You taste that extra ripeness and softness in the plummy black fruit and cherry that sits firm at its core. Of course, Serralunga d'Alba with its marl soil and limestone adds its own signature to the final results. This wine is big and bold for sure, but ultimately, the Nebbiolo grape always tends to revert to a place of elegance. Some 3,000 bottles were made. 99/100 Monica Larner

    The 2015 Barolo Briccolina reviewed here is the second-to-last vintage made by Tiziano Grasso himself. He passed away in May 2017, and today the estate is managed by his son Daniele who is married to Simona. In February 2019, the couple planted a new Nebbiolo vineyard in Briccolina, and they plan to enlarge the winery over the next two years. This is an interesting estate to watch.