Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/barolo-rocche-dell-annunziata-nebbiolo/a4812
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-223

    Barolo Rocche dell‘Annunziata - Nebbiolo

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Nebbiolo
    Region
    Piëmonte - Barolo
    Ageing
    Deels Botti / Big Oak 2500L+ & deels nieuwe en gebruikte barriques 225L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met het natuurlijke gist, persen
    Niet op voorraad

    Melding ontvangen?

    Dit artikel is op dit moment niet op voorraad, maar we kunnen je een e-mail sturen als hij er wel weer is.

    Nebbiolo | Michet kloon | drie kleine percelen van in totaal 1,3 ha | aangepant tussen 1951 en 1999 | één van de top terroirs van Barolo | wijngaarden ligt onder La Morra op steile hellingen | mergel en klei | vergisting op start op kleine cementen tanks | rijpt voor 24 maanden op botti | super smooth & delicaat | rijpe kersen |  enorme fijne textuur | je proeft de warmte van de wijngaard | spanning  

    Trediberri

    Rond 2012 pikte ik het nieuws op.  Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
     
    Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
     
    Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis,  en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.

    Review

    There are just 3,300 bottles (one cask and one tonneau) of the 2015 Barolo Rocche dell'Annunziata to go around. Powerful and ample, yet also wonderfully translucent, the 2015 shows plenty of Rocche character. The tonneau adds a bit of new oak influence that the wine doesn't really need, but that won't be an issue starting in 2018, when production goes up in conjunction with Oberto taking back parcels that his family previously leased to Ratti. "I can do much better than this," adds Oberto. The 2015 spent 27 days on the skins, including two weeks of post fermentation maceration, followed by 25 months in oak.  Vinous  93/100

    The label depicts an X-ray of a vine with its root system below ground and its tangled growth above the soil line. The Trediberri 2016 Barolo Rocche dell'Annunziata is another beautiful production from this estate that is full of nice surprises. This wine (with fruit from La Morra that rests for 27 months in wood) is silky and smooth, delivering a steady stream of interconnected aromas that fold between dark fruit, spice and smoky asphalt. This vineyard cru is celebrated for its mouthfeel texture, and indeed it is lithe and elegant. These bottles from Trediberri are great for medium or long-term consumption. It's a release of exactly 3,970 lovely examples.

    This is an impressive set of wines from Nicola Oberto's Trediberri. The team is working on enlarging the La Morra winery and the storage space for inventory. Last year, Trediberri picked up a new vineyard lease of old Dolcetto vines (planted in 1958) in the comune of Vicoforte Mondovì. That fruit will make a wine under the Dogliani Bricco Mollea appellation. 95/100 Monica Larner

    Video