Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/barolo-rocche-dell-annunziata-nebbiolo/a4812
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-223

    Barolo Rocche dell’Annunziata - Nebbiolo

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Nebbiolo
    Region
    Piëmonte - Barolo
    Ageing
    Deels Botti / Big Oak 2500L+ & deels nieuwe en gebruikte barriques 225L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met het natuurlijke gist, persen
    Niet op voorraad

    Melding ontvangen?

    Dit artikel is op dit moment niet op voorraad, maar we kunnen je een e-mail sturen als hij er wel weer is.

    Nebbiolo | Michet kloon | drie kleine percelen van in totaal 1,3 ha | aangepant tussen 1951 en 1999 | één van de top terroirs van Barolo | wijngaarden ligt onder La Morra op steile hellingen | mergel en klei | vergisting op start op kleine cementen tanks | rijpt voor 24 maanden op botti | donker fruit | rood fruit | rozen | kruiden | munt | iets vlezig | puur | floraal aroma met power | in 2018 niet gemaakt

    Trediberri

    Rond 2012 pikte ik het nieuws op.  Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
     
    Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
     
    Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis,  en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.

    Review

    The 2019 Barolo Rocche dell'Annunziata is the best wine I have tasted yet from Nicola and Stefania Oberto. The biggest change here in recent years is the elimination of small oak in favor of casks, a move that really allows the full character of Rocche dell'Annunziata to come through. Dark cherry, kirsch, hard candy, rose petal and mint are all amplified in this gorgeous, translucent Barolo. A range of perfumed, floral accents lifts the intensely aromatic finish. 95/100 Antonio Galloni

    These are the finest wines I have tasted from Nicola and Stefania Oberto. The 2019s are marked by a gorgeous feeling of transparency that has at times been elusive. Gentler winemaking and an increasing reliance on large-format oak are among the choices that inform these Barolos today. With young estates, quality is often driven more by work and progress over time rather than by the conditions of any given vintage. That is very much the case here. Readers will note the straight Barolo is now labeled Berri, the result of the winery losing its lease in Capalot and the devastating frost that wiped out virtually the entire crop at Torriglione.

    Video