Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/brunello-di-montalcino-piaggione-sangiovese-16/a5048
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-238

    Brunello di Montalcino - Sangiovese (19) S

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Sangiovese
    Region
    Montalcino
    Ageing
    Eikenhouten vat 1000L+
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist

    Sangiovese | selectie van cru's 'Piaggione' en Teatro | kalkrijke en zand terroirs | stokken geplant in 1994 en 2007 | gisting op rvs | rijping voor 3 jaar in 5-40 hl. Frans en Slavonisch eiken | daarna nog 8 maanden rijping in fles | zacht floraal | ceder | kruidig | iets aards | kers | wilde bramen | levendig | fijne structuur | wat balsamico | licht specerijen | lengte | kan nog heel lang mee

    Salicutti

    Het wijngoed is sinds 1990 in de handen van de Siciliaan Francesco Leanza. Hij werd verliefd op het fraaie landschap en besloot Salicutti te kopen. Hij besluit na een jaar op de oude vervallen boerderij gewoond te hebben iets te gaan doen wat velen doen in Montalcino, het maken van wijn. En dan ook nog heel specifiek van Sangiovese druiven, geen blend maar de focus op één druif. De Tenuta beslaat 11 ha en er ontstaat een wijngaard van nog geen 4,5 ha (1994) groot naast grote bospercelen en olijfbomen. Salicutti is grofweg opgedeeld in drie verschillende cru’s: Sorgente (1,8 ha), Paggione (1,1 ha) en Teatro (0,7 ha). Het terroir bestaat voornamelijk uit mergel; een mix van kalk (zee bodem) en klei. De wijngaarden worden vanaf de start in de jaren ’90 in biologische bewerkt, sinds 2004 de eerste biologische gecertificeerde tenuta van Montalcino en er is inmiddels gestart onder de nieuwe eigenaren aan een biodynamische aanpak. Gisting vindt plaats in open rvs tanks met de eigen gisten voor ongeveer drie weken. De Rosso rijpt in tonneau van 10 hl, waarvan 20% nieuw is. De Brunello's rijpen drie jaar op hout, ze starten in 500 een 1000 liter vaten en daarna worden die geblend in 20 hl en 40 hl vaten. 

    In 2016 verkoopt Francesco Leanza de tenuta wegens opvolging aan het Duitse stel Eichbauer. De Eichbauer’s komen uit München (bezitten o.a. een ** restaurant) en zijn helemaal verknocht aan het prachtige landgoed van Francesco. Ze kopen het en beloven het door te ontwikkelen. Er is inmiddels een gloednieuwe kelder gebouwd en er is veel werk verricht in de wijngaarden om deze verder te optimaliseren. 

    Review

    The 2019 Brunello di Montalcino is earthy to the core, with a whiff of savory herbs and animal musk that blows off to reveal depths of dried black cherries and cloves. This is surprisingly energetic, nearly juicy in personality, with tart wild berry fruits that are enlivened by vibrant acidity as violet inner florals form toward the close. It finishes structured and long, yet its tannins are crunchy and sweet. The 2019 leaves traces of licorice and exotic spice to fade gradually. As youthful as this is, it's almost impossible to put down. Salicutti has made a solid come-back in recent vintages. 93/100 Eric Guido