Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/brunello-di-montalcino-piaggione-17-sangiovese-s/a5051
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-237

    Brunello di Montalcino ‘Piaggione‘ (17) - Sangiovese S

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Sangiovese
    Region
    Montalcino
    Ageing
    Eikenhouten vat 1000L+
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op staaltank met het natuurlijke gist

    Sangiovese | Piaggione Cru | 420-450 meter hoogte | 1,2 ha | kalkrijke bodem | stokken geplant in 1994 en 2007 | gisting op rvs | rijping voor 3 jaar in vaten van 10, 20 en 40HL | daarna nog 12 maanden rijping in fles | gespierde wijn | rijp rood fruit | roosmarijn | grote potentie

    Salicutti

    Het wijngoed is sinds 1990 in de handen van de Siciliaan Francesco Leanza. Hij werd verliefd op het fraaie landschap en besloot Salicutti te kopen. Hij besluit na een jaar op de oude vervallen boerderij gewoond te hebben iets te gaan doen wat velen doen in Montalcino, het maken van wijn. En dan ook nog heel specifiek van Sangiovese druiven, geen blend maar de focus op één druif. De Tenuta beslaat 11 ha en er ontstaat een wijngaard van nog geen 4,5 ha (1994) groot naast grote bospercelen en olijfbomen. Salicutti is grofweg opgedeeld in drie verschillende cru’s: Sorgente (1,8 ha), Paggione (1,1 ha) en Teatro (0,7 ha). Het terroir bestaat voornamelijk uit mergel; een mix van kalk (zee bodem) en klei. De wijngaarden worden vanaf de start in de jaren ’90 in biologische bewerkt, sinds 2004 de eerste biologische gecertificeerde tenuta van Montalcino en er is inmiddels gestart onder de nieuwe eigenaren aan een biodynamische aanpak. Gisting vindt plaats in open rvs tanks met de eigen gisten voor ongeveer drie weken. De Rosso rijpt in tonneau van 10 hl, waarvan 20% nieuw is. De Brunello's rijpen drie jaar op hout, ze starten in 500 een 1000 liter vaten en daarna worden die geblend in 20 hl en 40 hl vaten. 

    In 2016 verkoopt Francesco Leanza de tenuta wegens opvolging aan het Duitse stel Eichbauer. De Eichbauer’s komen uit München (bezitten o.a. een ** restaurant) en zijn helemaal verknocht aan het prachtige landgoed van Francesco. Ze kopen het en beloven het door te ontwikkelen. Er is inmiddels een gloednieuwe kelder gebouwd en er is veel werk verricht in de wijngaarden om deze verder te optimaliseren. 

    Review

    The Salicutti 2017 Brunello di Montalcino Piaggione (closed with a black wax capsule) is pure and genuine in character, but it also shows simple lines and not as much depth as we saw in the previous vintage. However, if the goal in 2017 was to avoid overt ripeness or heaviness, those two objectives have been accomplished quite successfully in this wine. Aromas of wild cherry, rose and grilled herb are lifted and pretty, and the wine shows varietal character that is especially pure. Fruit comes from the tiny Piaggione vineyard, which measures just over a hectare and is farmed meticulously by hand. Production is 5,692 bottles. 93/100 Monica Larner 

    Salicutti has been an organic estate since 1995, and it started to convert over to biodynamic farming in 2017 (to be certified in 2022). A new winery is been built and is almost finished. Owners Felix and Sabine Eichbauer also submitted their 2016 Brunello di Montalcino Teatro (that is coming to the market in March 2022), but that wine was previously reviewed and you'll see it in our database.