Brunello di Montalcino ‘Sorgente‘ - Sangiovese (17)

Sangiovese | Cru 'Sorgente' | 450 meter hoogte | 1,5ha | klei met kalk | gisting in rvs | rijping voor 3 jaar op vaten van 10 en 20hl. | daarna nog 12 maanden rijping in fles | wilde bramen | ceder | viooltjes | compact | stenig | ronde tannine | fijne zuren
Salicutti
Het wijngoed is sinds 1990 in de handen van de Siciliaan Francesco Leanza. Hij werd verliefd op het fraaie landschap en besloot Salicutti te kopen. Hij besluit na een jaar op de oude vervallen boerderij gewoond te hebben iets te gaan doen wat velen doen in Montalcino, het maken van wijn. En dan ook nog heel specifiek van Sangiovese druiven, geen blend maar de focus op één druif. De Tenuta beslaat 11 ha en er ontstaat een wijngaard van nog geen 4,5 ha (1994) groot naast grote bospercelen en olijfbomen. Salicutti is grofweg opgedeeld in drie verschillende cru’s: Sorgente (1,8 ha), Paggione (1,1 ha) en Teatro (0,7 ha). Het terroir bestaat voornamelijk uit mergel; een mix van kalk (zee bodem) en klei. De wijngaarden worden vanaf de start in de jaren ’90 in biologische bewerkt, sinds 2004 de eerste biologische gecertificeerde tenuta van Montalcino en er is inmiddels gestart onder de nieuwe eigenaren aan een biodynamische aanpak. Gisting vindt plaats in open rvs tanks met de eigen gisten voor ongeveer drie weken. De Rosso rijpt in tonneau van 10 hl, waarvan 20% nieuw is. De Brunello's rijpen drie jaar op hout, ze starten in 500 een 1000 liter vaten en daarna worden die geblend in 20 hl en 40 hl vaten.
In 2016 verkoopt Francesco Leanza de tenuta wegens opvolging aan het Duitse stel Eichbauer. De Eichbauer’s komen uit München (bezitten o.a. een ** restaurant) en zijn helemaal verknocht aan het prachtige landgoed van Francesco. Ze kopen het en beloven het door te ontwikkelen. Er is inmiddels een gloednieuwe kelder gebouwd en er is veel werk verricht in de wijngaarden om deze verder te optimaliseren.
Review
The 2017 Brunello di Montalcino Sorgente is dark and brooding at first, as crushed stone and hints of underbrush give way to black currant, plum skins and violet nuances. It’s round and jovial in feel, with bright acidity motivating its vivid cherry-berry fruits, as sweet spices collect under an air of pretty inner florals. Energy remains remarkably high throughout the long finale, balancing rounded tannins with hints of sour citrus and tart wildberries. While I’ll miss the Rosso from the Sorgente vineyard, I can’t argue with the decision to age and bottle this as Brunello. The 2017 is a total success, transcending the warm and dry conditions of the vintage. 94/100 Eric Guido