Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/cabernet-franc-vigna-asina-cabernet-franc/a4584
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-212

    Cabernet Franc ‘Vigna dell‘Asina‘ - Cabernet Franc

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Cabernet Franc
    Region
    Ageing
    Tank van beton / cement
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, vergisting in een tank van cement/beton, met de schillen en het natuurlijke gist, persen
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Cabernet Franc | Vigna dell'Asina wijngaard | 0,5 ha gelegen langs de Asina rivier | klei, schist en Palombino terroir | wordt sinds 2014 gemaakt als single vineyard wijn | perceel kent een groot verschil in dag en nacht tempratuur dat de rijping vertraagd | 500m hoogte | 20% vergist whole buch in cementen tanks | rijping voor 8 maanden op cementen tanks | bottelen met minimaal zwavel en niet gefilterd | pure expressie van Cabernet Franc met mediterrane invloed | cassis | wilde kruiden | drop | fijne zuren | nauwelijks tannine's | fraaie wijn!

    Ampelaia

    In 2002 gaat Elisabetta Foradori een joint venture aan met 2 partners, Marco en Simona, in het zuiden van Toscane. Het wijnhuis is dus getransformeerd naar een volledig biodynamisch wijngoed met enkel en alleen mediterrane druivenrassen en Cabernet Franc, die aangeplant staan op 650 meter hoogte rondom de wijnkelder en hier helemaal zijn plekje heeft gevonden! In 2004 hebben ze twee nieuwe wijngaarden aangeplant die wat lager gelegen zijn, speciaal voor de Unlitro en Kepos. Marco en Simona, die volledig de werkstijl van de Foradori’s hebben overgenomen, werken hard in de wijngaarden en de kelder laten ze vooral de natuur hun werk doen. De wijnen worden waar nodig licht gefilterd en met maximaal 20 mg zwavel gebotteld, natural wine pur sang! Prachtig luchtige en zeer fruitige wijnen, die Demeter gecertificeerd zijn, met een natuurlijk en vriendelijk karakter.

    Review

    The Ampeleia 2018 Cabernet Franc is an organic wine that opens to a luminous dark-ruby appearance. The wine is made with 20% whole cluster, and the fruit is sourced from the high-elevation Vigna dell'Asina, which is characterized by local soils known as galestro and palombino with elements of schist and limestone. This wine is very true to the variety with dark fruit and blackberry, spice and a green note of grilled rosemary or wild sage. This is a 6,000-bottle production. 91/100 Monica Larner

    This is a terrific set of wines from Ampeleia, and I would direct your attention to the 2018 Alicante and 2018 Kepos, which are very special. This estate introduced a new rosé in 2019 made with Carignano that is fermented off the skins with whole-cluster Alicante Nero. We also have two vintages, 2016 and 2017, of the limited-release Merlot called Empatia, which is only made in magnums.