Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/camino-real-mencia/a4720
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-651

    Camiño Real - Mencia & co

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Field blend
    Mencia
    Ageing
    Eikenhout foudré 500L+
    Vintage
    Vinification
    Vergisting van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een grote eikenhout vat met regelmatig pigéage zonder het kneuzen van de druiven met het natuurlijke gist, persen

    Mencia 80% aangevuld met 'tutti frutti' | het is de betere selectie uit de joven tinto en een stuk van 1,3 ha uit San Pedro | gisting met 60% whole bunches in groot hout | een deel rijpt op botti en een deel op groot hout | meer spice en rijpheid van de joven | herkenbare geur van mencia op slate | olijf | lavendel | brede zuren | tannine's geven volume en structuur 

    In 2016 zijn de wijngaarden van Pedro getrofen door een flinke hagelbui. Hij heeft besloten om in 2016 één wijn op de markt te brengen waar hij de overbleven Mencia druiven gebruikt van alle vijf de Finca's en de druiven voor de basis wijn. Vanaf 2016 elk jaar gemaakt en Camiño Real genoemd.

    Guimaro

    Na twintig jaar hard werken heeft Pedro een prachtig domein gecreëerd dat klaar is voor de toekomst. Het bezoek aan de wijngaarden is indrukwekkend! Wat een helden werk wordft hier verricht om het mogelijk te maken deze unieke wijnen te bottelen! zo steil, alles met hand. Er is geen enkele twijfel over de succesvolle toekomst van Guimaro, mede doordat Guiterrez van Parker al meerdere malen de Finca Capellinos als beste wijn van Galicië heeft uitgeroepen! All time favourite!

    Review

    The other red, first produced in 2016, the 2018 Camiño Real was produced with grapes from old vines (over 50 years old) in vineyards in Amandi, one of the subzones of Ribeira Sacra, combining orientations, altitudes and soils. It could be around 80% Mencía and the rest local grapes intermixed in the old vineyards that are always a field blend, with Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño… They fermented with some 60% full clusters in troncoconic oak vats with indigenous yeasts and a total maceration time of 45 days. The wine matured in a combination of 500-liter oak barrels and 5,000-liter oak vats for 10 to 12 months. It has a super-explosive nose that is floral and perfumed—an explosion of violets. In 2018, they have managed to get the fresh profile they wanted, using less barrique and more vat. It has a vibrant palate, with pungent flavors, great freshness and fine minerality. This is hands-down the best Camiño Real, getting close to the quality level of some of the single-vineyard bottlings. It's one of the wines from the new official category called Viño de Garda (vin de garde). This overdelivers in 2018, and it's an incredible value, one of the best in the appellation! One to buy by the case. 20,000 bottles produced. It was bottled in April 2020.  Luis Gutierréz 94/100

    Guímaro has 11 hectares of vineyards—all in the Amandi subzone of Ribeira Sacra and all in the village of Doade—and they control another 20 hectares across Ribeira Sacra. They produce 160,000 bottles per year. Since 2013, alcohol levels have been lowered, and it's not low alcohol just for the hell of it. But when you are able to harvest earlier with ripe grapes and lower alcohol, the wines show the terroir more transparently. This change has been gradual, and in 2019, some of the wines have alcohol levels of 12.5%. I caught the 2018s, which could very well be their finest vintage to date.