Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/chambolle-musigny-bussiere-vv-pinot-noir/a4589
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-421

    Chambolle-Musigny ‘Les Bussières‘ VV - Pinot Noir

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Pinot Noir
    Ageing
    Eikenhout barrique 225-350L, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking en vervolgens de vergisting in een open staaltank met het natuurlijke gist, persen

    Pinot Noir | klein perceel gelegen boven het dorp op een steil stuk | stokken van 60 jaar oud | gerijpt in eikenhouten vaten, 30% nieuw | rijk | mokka | diepe zuren | donker fruit | aromatisch | super elegant | klasse wijn | rijpt met gemak +10 jaar verder. 

    Sigaut

    Anne en Hervé Sigaut bezitten 7 hectare in het kleine pittoreske maar zo bekende plaatsje Chambolle Musigny. Sinds een aantal jaren wordt hier de stap gezet voor topkwaliteit druiven te telen. Er wordt geploegd met een paard en er wordt gewerkt volgens de maankalender. Weinig tot bijna geen interventie en nieuw houtgebruik. Veel oude stokken in bezit. Ook volgens de internationale pers een van de absolute topdomeinen in de Bourgogne.

    Review

    The 2017 Chambolle-Musigny Les Bussières Vieilles Vignes hails from a parcel of vines planted in 1969 and sees a third new oak, Sigaut remarking that she treats this parcel like a premier cru. The wine is excellent, offering up appealing scents of cherries, plums and candied peel, followed by a medium to full-bodied, textural palate with satiny tannins enveloped in a fleshy core of fruit.

    Domaine Anne & Hervé Sigaut is a superb source of pure, supple and expressive wines from an enviable palette of premiers crus, so it's perplexing that this seven-hectare Chambolle domaine isn't better known. Work in the vineyards is close to organic, though the Sigauts reserve the right to spray if it's necessary to save their crop. In the cellar, the grapes are generally destemmed and macerations last for three weeks. New oak is judiciously employed, with up to one-third new barrels for the premiers crus, so it is the fruit and fragrance of Chambolle that take pride of place. William Kelley 90/100