Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/champagne-1e-cru-heri-hodie-extra-brut-pinot-meunier/a5269
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-338

    Champagne 1e cru Heri-Hodie Extra Brut - Pinot Meunier

    Type of wine
    type of wineMousserend
    Producer
    Country
    Grape variety
    Pinot Meunier
    Region
    Ageing
    Rijping sur latte voor minimaal 24 maanden, daarna gedegorgeerd
    Vintage
    Vinification
    Whole bunch press, de vergisting deels op staaltank deels in een eikenhout vat met het natuurlijke gist, de tweede vergisting op fles

    Pinot Meunier | verschillende 1e Cru wijngaarden in de Montagne de Reims | 20 tot 50 jaar oude stokken | compacte 'Thanetian' zandbodems | gisting in staaltank en barriques | blend voor 90% van reserve wijn; een Reserve Perpetuelle uit 1995 en 10% van wijn van 1 jaargang uit hout | 36 maanden sur lattes gerijpt | dosage 3 g/l | na degorgeren nog 6 maanden rijping voordat de wijn het domein verlaat | gedroogde abrikoos | brioche | spanning | intens | romig

    Roger Coulon

    De trip naar Frankrijk in '22 heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen. Deze toevoeging aan ons portfolio is dan ook zeer welkom. En top recept van een lange geschiedenis die nu wordt gerund door de jongste generatie, daar houden we van. De wijnen laten dit ook echt zien. Het zijn wijnen met klasse, gelaagdheid, elegantie, complexiteit, diepgang en plezier. Alles komt hier samen. Vader en zoon Edgar en Eric zijn onderweg om zich te voegen aan de club Champagne huizen die we graag zien; 'Grower Champagne'. Alles van eigen hand en eigen wijngaarden. Traditioneel en artisanaal. 

    Review

    Based on the 2018 vintage, but incorporating fully 80% of reserve wines from a solera established in 1995, Coulon's NV Brut Heri-Hodie is a lovely wine, bursting with aromas of crisp stone fruit, pear, freshly baked bread and a delicate top note of petrol. Medium to full-bodied and ample, with racy acids and a sweet core of fruit, it's a charming, seamless wine of considerable incipient complexity. 90/100 William Kelley

    Eric and Isabelle Coulon, seconded by their children Louise and Edgar, farm 11 hectares, divided into fully 120 parcels, in the northern Montagne de Reims, mostly in Vrigny and its environs, where Meunier growing in sandy soils dominates—some of it ungrafted, and all of it, in the Coulon's case, derived from massale selections. Viticulture, certified organic since 2019, is progressive, with cover crops to control humidity and thus mitigate disease pressure (Meunier is susceptible to rot), and it follows agroforestry initiatives; and Eric Coulon, much like his brother-in-law Francis Egly, believes in picking late in pursuit of full physiological maturity. In the cellar, some cuvées see oak barrels (with 10% to 15% new wood), and the target is some 4.5 to five kilograms of pressure, as opposed to the more standard six. These are vinous, intensely flavored Champagnes of considerable character, lent a particular texture and grain by their emphasis on Meunier growing on sand, so I'm a little ashamed that it has taken me so long to beat a path to the Coulons' door, given the quality and consistency this visit revealed. These wines will certainly find a place in my own cellar, and I warmly encourage readers to try them.