Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/champagne-verzy-grand-cru-les-vignes-goisses-2018-meunier/a5186
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-348

    Champagne Verzy Grand Cru ‘Les Vignes Goisses 2018 - Meunier

    Type of wine
    type of wineMousserend
    Country
    Grape variety
    Pinot Meunier
    Region
    Ageing
    Rijping sur latte voor minimaal 24 maanden, daarna gedegorgeerd
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Whole bunch press, de vergisting in een eikenhout vat met het natuurlijke gist, de tweede vergisting op fles

    Pinot Meunier | Lieu-dit 'Les Vignes Goisses' in Grand Cru Verzy | stokken geplant in 1962 , zand en klei | vergist en gerijpt op eikenhout |bij tirage rond de 18-20 gram suiker, minder dan normaal geeft een zachtere mousse |  diepe pure smaken | fijne mousse | transparant | grote lengte! volledig houtgerijpt | 0,8g dosage | licht rood fruit | brioche | sinaasappel | drinken in witte wijn glazen voor een optimale beleving

    Adrien Renoir

    Gelegen in Verzy, een van de 17 grand grus in de champagne, gelegen op de Montagne de Reims. Vind je Adrien Renoir, de vierde generatie wijnmaker. Ook hier word artisanaal te werk gegaan. Met de hand plukken en persen in eigen chateau en vergist op staal en hout. Dit voor de balans van frisheid en textuur in de champagne. Ik ben meteen ingestapt met zijn eerste release waar ik erg blij mee ben. Het gebied wordt gedomineerd door de Pinot Noir druif en daar krijg je een erg stoere stijl champagne van, maar ook erg nobel en elegant.

    Review

    From a parcel of massal selection Pinot Meunier that was planted in 1962, Renoir's inaugural 2016 Extra-Brut Grand Cru Les Vignes Goisses was disgorged in February 2020 with 0.8 grams per liter dosage. Mingling notes of pear, red berries, fresh pastry, orange oil and blanched almonds, it's medium to full-bodied, racy and incisive, with an intensely mineral—indeed, pungently saline—finish. Renoir comments that this site is defined by sandy soils over a clay-limestone base and that it has a propensity to frost: hence its cépagement. It will be fascinating to watch this tightly wound Champagne evolve in bottle. 94+/100 William Kelley 

    As I wrote last year, the young Adrien Renoir took over this four-hectare domaine in Verzy a few years ago, launching his eponymous label in 2019. Working exclusively with estate fruit, he abandoned herbicides in 2015 and attained organic certification in 2020. In the cellar, he started out with one or two barrels and, appreciating the results, now vinifies everything in barrel, maturing his reserve wines in oak foudres. Winemaking here is artisanal, with ambient yeast fermentations, lees stirring and no temperature control. The wines are disgorged with jetting but without any added sulfites and dosed with MCR. Every new release from Renoir seems to surpass the last, so I can only encourage readers to start paying attention to one of Champagne's brightest young talents.