Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/charla-bosman-young-winemaker-of-the-year-2022/l171c7
Zoeken

Charla Bosman 'Young winemaker of the year' 2022

Uit handen van Master of Wine Tim Atkin kreeg Charla deze gave en bijzondere onderscheiding.

Ik ontmoette Charla voor het eerst in januari 2016. We reden vanaf Stellenbosch in 2,5 uur tijd naar het afgelegen Malgas onder Swellendam. Langs de meanderende Breerivier en ontelbare koeien in de weide komen we aan op een prachtig landgoed. De eigenaar noemt het Sijnn (Khosian dialect voor 'riverbank'). Een glooiend landschap vol met 'pudding rocks' en bush vines langs de rivier. De kelder is er eentje zonder stroom, maar er is wel water dat via de pomp uit de rivier komt.

Charla is hier als 26-jarige aangesteld als 'chef de cave'. De blonde en altijd vrolijk en opgewekte Charla staat ons enthousiast te woord. De wijnen zijn in 2016 al van prima niveau ondanks de jonge leeftijd van de stokken. Eigenaar David Trafford krijgt elk jaar meer vertrouwen in Charla en geeft haar sinds 2020 de volledige ruimte om Sijnn tot een groot succes te maken. En dat proeven we terug. Sinds de oogst van 2017/2018 gaat de kwaliteit van de wijnen elk jaar omhoog. Ze plant nieuwe druivenrassen die de droogte van Malgas kunnen verdragen (Verdelho, Assyrtiko, Grenache Noir). Maakt de juiste keuze's in de wijngaard en in de kelder komt alles precies samen.

De wijnen zijn verfijnder, spannender en beter in balans door het terugdringen van het nieuwe eikenhout, alcohol en extractie gedurende vergisting. Daarnaast is Charla gestopt met filteren van de wijnen en geeft ze een minimale dosis sulfiet. Daarnaast maakt ze haar eigen Haasbroek (familienaam) wijn van druiven uit Malgas in hele klein oplages. De Chenin en Viognier zijn van bijzonder fraai niveau. Wat een karakter in deze bourgondische wijnen. 

Charla we zijn enorm trots op jou als persoon en je toewijding bij Sijnn!  

Vind hier de Sijnn wijnen

Vind hier de Haasbroek wijnen