Corpinnat Turó d‘en Mota - Gran Res. Brut N. - Xarel.lo

Xarel.lo | single vineyard | 70 jaar oude stokken uit een kleine clos | vergisting op eikenhout | minimaal 120 maanden+ sur latte | geen dosage | grote witte mousserende wijn met een enorme diepgang | evt uur van te voren openmaken en schenken in ruime glazen
Recaredo
Een wijnhuis gespecialiseerd in Corpinnat (voorheen cava) en wat doen ze dit goed. De derde, vierde en vijfde staan nu aan het roer en er is weinig veranderd aan de arbeidsintensieve manier van wijn maken in dit wijnhuis Ze hebben alle vijftig hectare omgezet naar biodynamische wijnbouw. De wijnen worden na botteling tussen de 30 en 120 maanden gerijpt in de kelders, elke 14 maanden worden de flessen geschud voor de smaakontwikkeling en de flessen worden met de hand gedegogeerd zonder het bevriezen van de hals. Een aperitief of maaltijdbegeleider van hoge kwaliteit van mediterrane druivenrassen met een bijzonder verhaal.
Review
The still young and somewhat reticent 2006 Turó d'en Mota is from an average year—not too warm, not too cold and with normal rain—and it matured for a very long time in bottle with the lees. The nose is a great combination of baked apples, Mirabelle plums, pine needles, smoke and stones, and it has great density, structure and intense minerality, with a drying, chalky sensation on the palate. It's quite different from the 2008 Reserva Particular that I tasted next to it and represented hard competition. Today I give the edge to the Reserva Particular, but only in the style of the vintage. 4,864 bottles produced.
Recaredo has also left the Cava appellation along with the rest of the Corpinnat group. They are working to produce wines with the second fermentation in bottle without adding cane sugar, using must from their own vines and with indigenous yeasts. 95+/100 Gutierrez