Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/costa-della-sesia-nebbiolo-vespolina-croatina/a4491
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-180

Costa della Sesia - Nebbiolo, Vespolina & Croatina

Type of wine
type of wineRood
Producer
Country
Grape variety
Croatina
Field blend
Nebbiolo
Ageing
Botti / Big Oak 2500L+
Vintage
Viticulture
Vinification
Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met het natuurlijke gist, persen

Nebbiolo & 10% Croatina | zuid-westelijke wijngaard met zand en leem op vulkanisch porphyr gesteente | vergist op beton | gerijpt op botti | minimaal zwavel | zeer aardse en zachte stijl wijn | type top Beaujolais ‘Morgon' 

Antoniotti

Vader Odille en zoon Mattia bestieren het noordelijke deel van de Piemonte. Na de tweede wereldoorlog is dit gebied ingestort door een leegstroom van de plaatselijke bevolking. Enkele survivors, zoals Antoniontti, maken hier prachtige wijnen van Nebbiolo en plaatselijke Croatina en Vespolina druiven. In de kelder gaat alles op de klassieke manier, vergisting op betonnen tanks en rijpen af op oude eikenhouten vaten. Het eindresultaat is een soort Cru Beaujolais stijl, zeer authentiek en verfijnd met pit van de Nebbiolo.

Review

2017 Nebbiolo, Costa della Sesia, Sostegno – as tasted by DBG & Chloe on Monday 13th January 2020. 100% Nebbiolo, 6k bts to be bottled in Feb’20, & produced from 16yo vines, from a notably dry/secco but clean annata 2017. One’s struck by the particularly bright, clean aromatics – very tight & bright! Mattia is especially proud of this wine, that is clear! And rightly so, it’s his best Nebbiolo yet! Was it the attention to deal, with more racking, so keeping the wine crystal clear, or perhaps it’s the change of oak ageing, from (oxidative) tonneaux to (reductive) botte grande, for 6 months? The nose of the 2017 Nebbiolo is sooo pretty & pert! It soothes the senses with delicate little sunny red berry & ripe cassis; a mark also of the vintage. It’s such a ‘fine wine’, brilliantly aromatic, so tight & pacy, with great, exciting detail, but ‘gioioso’ too! Bravo Mattia, davvero!