Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/cote-rotie-champine-le-seigneur-syrah/a4965
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-467

    Côte-Rôtie ‘Champine le Seigneur‘ - Syrah

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    JM Gerin
    Country
    Grape variety
    Syrah
    Viognier
    Ageing
    Eikenhout barrique 225-350L, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, vergisting in de staaltank met de schillen en het natuurlijke gist, persen

    Syrah (95%) & Viognier (5%) | 11 verschillende percelen met zuidoostelijke | gemiddeld 30 jaar oude stokken | rijping voor 30% op nieuw hout en 70% op 1en 2 jaar oude vaten voor 22 maanden | rood besfruit | framboos | witte peper | floraal aromatisch

    JM Gerin

    12 hectare tellend domein in het Noorden van de Rhône, midden in het hart van de Côte Rotie in Ampuis, iets ten zuiden van Lyon. Inmiddels de 6e generatie, maar het was pas in 1983 dat Gerin begon in de Côte-Rôtie en het duurde tot 1987 voor de eerste Gerin wijn op de markt kwam. Jean-Michel Gerin's focus lag vanaf het begin op de expressie van de individuele terroirs waardoor hij in 1988 met zijn eerste single vineyard wijn op de markt kwam 'Les Grandes Places' gevolgd door 'La Landonne' in 1996. Het domein wordt tegenwoordig geleid door het dynamische en gepassioneerde echtpaar Gerin en hun twee zonen.

    Domaine Jean-Michel Gerin staat voor de heropleving van de Côte Rôtie en Condrieu. De huidige wijnen geven aromatische precisie en een puur mondgevoel.  Naast de topcuvées maken ze in Vin de France La Champine Syrah en La Champine Viognier. Beide wijnen hebben een super prijs/kwaliteit verhouding.  Het avontuur is nog niet voorbij, nieuwe creaties zijn in de maak. Een prachtdomein om in de gaten te houden.

    Review

    Opaque ruby. Lively, mineral-accented cherry and black raspberry aromas are complemented by suggestions of exotic spices, violet and white pepper. Silky and broad in the mouth, offering intense red and blue fruit liqueur, spicecake and floral pastille flavors that become sweeter as the wine stretches out. The floral note carries strongly through the expansive, spice-accented finish, which shows real energy and velvety, slow-building tannins. 93/100 Josh Raynolds

    Jean-Michel Gerin's sons, Michaël and Alexis, are running the domaine now, presiding over 12 hectares of vineyards in Côte Rôtie. There's a small production of Vins de France (from their own and purchased fruit) and Saint-Joseph (exclusively from purchased fruit). The wines here have been oaky for as long as I can remember, but in vintages when the fruit is naturally ripe and concentrated, they achieve a rich, velvety balance. That's especially evident with the leap in quality from 2016 to 2017 and 2018. According to Michaël, yields are pretty much always 30-32 hectoliters per hectare. "What's important is the concentration of flavor and the quality of the tannins," he said. He described 2017 as "very different from ’16, for keeping a long time." While '16 was "soft, delicate, almost like Burgundy," he said; in 2017, they "had to make a delicate wine from very strong grapes." He made fewer pump-overs to avoid extracting too much tannin, a step that seems to have yielded lovely results. Both the 2017s and 2018s—which will include a new lieu-dit bottling from Côte Bodin—are wines worthy of considerable attention.