Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/cote-rotie-coteaux-de-bassenon-syrah-serine-viogni/a4597
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd
  Code SWAT-462

  Côte-Rôtie Côteaux de Bassenon - Syrah, Serine & Viogni

  Type of wine
  type of wineRood
  Country
  Grape variety
  Field blend
  Seriné
  Syrah
  Viognier
  Ageing
  Eikenhout foudré 500L+
  Vintage
  Vinification
  Vergisting van een deel van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een afgesloten tank (Carbonique) met de natuurlijke gisten, persen
  Extra note
  Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

  40% Syrah, 40% Serine en 20% Viognier | zeer oude stokken terug tot 1896 | terrassen van graniet en gneiss | het vat wordt tijdens de inweking gevuld met co2 om tijdens de gisting dit meerdere malen te onderbreken om redcutie te verkomen (Maceration'semi' Carbonique) | rijping op oude vaten voor 24 maanden | bij botteling minimaal zwavel | enorm pure expressie en diepang | grafiet | cassis | diepe zuren | violet | peper | dit kan fantastisch rijpen!  


  Bassenon is een zeer bijzonder perceel, binnen deze 4 ha, in een uithoek gelegen. De wijngaard heeft een arme taaie bodem waar de druivenstokken hard moeten werken om het fruit goed rijp te krijgen. Maar als het lukt krijg je eens in de zoveel jaar een schitterende wijn. Enkel in deze jaren (2007, 2013 en 2016) bottelt Jean Michel de Bassenon apart, anders wordt deze geassembleerd. Een unieke wijn, zeer puur en stilistisch (als van Persie of Cruijff), elke slok is een beleving, krachtig, maar dan op zijn eigen manier.

  JM Stéphan

  Jean-Michel werkte voorheen voor grote bedrijven in de regio, maar wilde zijn eigen stempel drukken als wijnmaker. In 1994 start hij een micro domaine van iets meer dan 4 ha. Hij is een echte bio pionier in de wijngaard in deze tijd. In de kelder voedt hij de wijnen op met minimale interventie. Hij wordt geïnspireerd door Jules Chauvet. Chauvet was een inspirator voor veel natuurlijke wijnmakers die in de jaren '90 gestart zijn met biodynamisch verbouwen en natuurlijk vergisten. Voor o.a. de beroemde bende zonder zwavel uit de Beaujolais.
   
  Jean-Michel weet door zijn werk in de Rhône waar er bijzondere percelen zijn. Deze percelen bestaan niet alleen uit de blauwe druif Syrah, maar ook uit de witte druif Viognier en Seriné. De Viognier werd als witte druif tussen de Syrah geplant om de wijnen zachter te maken. De blauwe Serine is heel zeldzaam. Na onderzoek bleek het zowel genetisch materiaal van Syrah als Viognier te bevatten, een soort oerdruif.

  Review

  Inky ruby. Intensely perfumed aromas of ripe black and blue fruits, potpourri and smoked meat show very good clarity and spicy lift. Concentrated boysenberry, bitter cherry, cured meat and violet pastille flavors reveal hints of candied licorice and cracked pepper on the back half. Finishes on a smoky note, with slowly emerging tannins and repeating gaminess. I'm okay with the distinctly wild aspect of this wine, but I imagine that plenty of people wouldn't be on board with it. 91/100 Josh Reynolds