Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/cotes-du-jura-blanc-en-beaumont-savagnin-ouille/a5160
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd
  Code SWAT-434

  Côtes du Jura Blanc ’en Beaumont’ - Savagnin (Ouillé)

  Type of wine
  type of wineWit
  Producer
  Country
  Grape variety
  Savagnin
  Region
  Ageing
  Eikenhout barrique 225-350L
  Vintage
  Viticulture
  Vinification
  Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

  Savagnin | 0,5 ha | 300 meter hoogte | grijze mergel met klei | gisting en rijping voor 18 maanden in oude barriques uit de Bourgogne | daarna nog 6 maanden gerijpt in staaltank | na bottelen nog 1 jaar in de eigen kelders gerijpt | door klei meer power | zout | intens 

  Des Carlines

  In 2015 krijgen Patrick Sophie Ligeron 5 ha wijngaard in de appelatie Château-Chalon aangeboden. Domaine des Carlines is geboren. Ze starten met niets, geen kelder en geen cuverie, dit huren ze bij bevriende wijnmakers in de buurt. De eerste jaargang is 2016 en druiven zijn al bijna rijp op het moment dat ze het contract tekenen. In 2018 krijgen ze ultieme mogelijkheid om de resterende 6 ha en de cuverie te kopen van de voormalig eigenaar. Ze besluiten het te doen en vanaf dat moment bezitten ze bijna 11 van de totale 50 hectare aanwezig in Château-Chalon. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan. De mega investering vraagt natuurlijk ook om gezonde druiven en een volle kelder om de rente en aflossing te betalen. Gelukkig is de oogst van 2018 in beide opzichten voortreffelijk. 

  Patrick heeft een heel duidelijke filosofie; hij werkt het liefst biologisch of biodynamisch, maar weet ook dat het lang duurt om de wijngaarden om te zetten van de jarenlange conventionele aanpak. Er is dus een begin gemaakt aan biologisch werken, maar vooral is er aan de bodem gewerkt. Zo wordt er volop gras en bodembedekkers gezaaiden, gestart met ploegen en er wordt veel tijd besteed aan de juiste snoeitechnieken. Er wordt alleen met super gezond fruit gewerkt. De witte wijnen worden 'whole bunch pressed', krijgen 24-48 uur de tijd om helder te worden en gaan dan gisten met de fijne lie. Er wordt geen bâttonage toegepast en iedere week worden de vaten bijgevuld, om oxidatie en ontwikkeling van flor te voorkomen. Na 18 maanden rijping op hout worden de wijnen nog 6 maanden in rvs gerijpt en vervolgens met minimaal zwavel en zonder te filteren gebotteld. De rode wijnen krijgen een korte ‘elevage’ en komen jong op de markt. De witte wijnen hebben meer tijd nodig.