Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/cotes-du-jura-rouge-poulsard-dc/a5162
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-436

    Côtes du Jura Rouge - Poulsard DC

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Poulsard
    Region
    Ageing
    Eikenhout foudre 500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking en vervolgens de vergisting in een open staaltank met het natuurlijke gist, persen
    Niet op voorraad

    Melding ontvangen?

    Dit artikel is op dit moment niet op voorraad, maar we kunnen je een e-mail sturen als hij er wel weer is.

    Poulsard | 2 wijngaarden | boden grijze mergel | volledig ontsteeld met de hand | 18 dagen vergist in rvs | rijping in oud 500l hout voor 6-8 maanden | lichte kleur | meer structuur dan de kleur laat vermoeden | gedroogde kruiden | rozebottel 

    Des Carlines

    In 2015 krijgen Patrick Sophie Ligeron 5 ha wijngaard in de appelatie Château-Chalon aangeboden. Domaine des Carlines is geboren. Ze starten met niets, geen kelder en geen cuverie, dit huren ze bij bevriende wijnmakers in de buurt. De eerste jaargang is 2016 en druiven zijn al bijna rijp op het moment dat ze het contract tekenen. In 2018 krijgen ze ultieme mogelijkheid om de resterende 6 ha en de cuverie te kopen van de voormalig eigenaar. Ze besluiten het te doen en vanaf dat moment bezitten ze bijna 11 van de totale 50 hectare aanwezig in Château-Chalon. Het gaat letterlijk met vallen en opstaan. De mega investering vraagt natuurlijk ook om gezonde druiven en een volle kelder om de rente en aflossing te betalen. Gelukkig is de oogst van 2018 in beide opzichten voortreffelijk. 

    Patrick heeft een heel duidelijke filosofie; hij werkt het liefst biologisch of biodynamisch, maar weet ook dat het lang duurt om de wijngaarden om te zetten van de jarenlange conventionele aanpak. Er is dus een begin gemaakt aan biologisch werken, maar vooral is er aan de bodem gewerkt. Zo wordt er volop gras en bodembedekkers gezaaiden, gestart met ploegen en er wordt veel tijd besteed aan de juiste snoeitechnieken. Er wordt alleen met super gezond fruit gewerkt. De witte wijnen worden 'whole bunch pressed', krijgen 24-48 uur de tijd om helder te worden en gaan dan gisten met de fijne lie. Er wordt geen bâttonage toegepast en iedere week worden de vaten bijgevuld, om oxidatie en ontwikkeling van flor te voorkomen. Na 18 maanden rijping op hout worden de wijnen nog 6 maanden in rvs gerijpt en vervolgens met minimaal zwavel en zonder te filteren gebotteld. De rode wijnen krijgen een korte ‘elevage’ en komen jong op de markt. De witte wijnen hebben meer tijd nodig.