Dão Tinto Vinhas Velhas - Baga, Jaen, Tinta Amarela & field

70% van de blend is Alfrocheiro, Baga & Jaen | druiven uit eigen wijngaarden en aangekochte druiven | enkel uit biologische wijngaarden, jong (15 jaar) en oud (50 jaar +) maar altijd fieldblends | spontaan vergist in lagars (open kuipen) met de voet gekneuds (traditionele manier) | rijping voor 18 maanden op Frans eikenhout | diepe expressieve wijn | puur en delicaat | vol energie | kers, wilde bloemen, zachte tannine's en wilde kruiden
Antonio Madeira
Antonio die een deel van zijn jeugd doorbrengt in de Franse stad Parijs keert in 2010 terug naar zijn geboortegrond in de Portugeese Dão. Zijn aandacht wordt getrokken door een perceel met 50 jaar oude stokken in de highlands van de Dão. Hij gaat aan de slag met het perceel dat al drie jaar niet bewerkt is en maakt in het najaar van 2011 zijn eerste 'fieldblend' wijn van deze prachtige oude wijngaard vanuit een garage. Gestaag ontwikkeld het project zicht maar liefst 23 wijngaarden in zes verschillende dorpen in de Sierra Estrella bergen en is er met de oogst van 2016 een gloednieuwe wijnkelder. Antonio geeft de 'vergeten' Dao Highlands kleur op haar wangen met een serie fantastische wijnen in de geest van de Spaanse 'new-wavers' als Guimaro, Olivier Riviere en Dani Landi.
Vinhas Velhas in FD
Heel anders, meer ingetogen,is de Vinhas Velhas Tinto 2017 van wijnmaker António Madeira uit Dão. Dit is een field blend uit een verlaten wijngaard van honderd jaar oud. Vaak weten wijnboeren niet eens precies water allemaal voor druivenstokken staan. Deze wijn geurt poederig, diep als een bos tijdens een ochtendwandeling. Een beetje inkt, rijpe zwarte pruimen, een tikje cederhout. Je neemt een slok en hij voelt zo zacht, zo warm, met aan het eind een tikje bitter en wat pepermunt. Madeira maakt ook magnifieke witte wijn.(smaragdwijnenathome.nl, 25 euro) Hilary Akers - FD
Review
António Madeira Vinhas Velhas 2015 Dão, Portugal
Vines 50-100 years old. Supple and fresh with a bit of sappiness and some sanguine quality. Raspberry fruit with some crunchy tannins. Really nice structure and acidity here with great intensity and elegance. 94/100 Jamie Goode