Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/dolcetto-di-dogliani-bricco-mollea-dolcetto/a5032
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-219

    Dolcetto di Dogliani ‘Bricco Mollea‘ - Dolcetto

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Dolcetto
    Region
    Piëmonte - Dogliani
    Ageing
    Tank van beton / cement
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met het natuurlijke gist, persen

    Dolcetto | Dogliani Cru 'Bricco Mollea' | wijngaard van 3ha | stokken geplant in 50's, 70's en 90's | gisting in beton | rijping in beton en rvs | floraal | peper | sappig | fijne tannines 

    Trediberri

    Rond 2012 pikte ik het nieuws op.  Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
     
    Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
     
    Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis,  en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.