Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/dolomiti-rosso-teroldego/a4586
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-162

    Dolomiti Rosso - Teroldego

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Teroldego
    Region
    Ageing
    Mix van Beton, Keramiek en Anfora
    Vintage
    Vinification
    Vergisting van een deel van de hele trossen met een deel van de steeltjes in een afgesloten tank (Carbonique) met de natuurlijke gisten, persen
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Teroldego | druiven afkomistig van de familie farm | totaal 10 hectare | pergola | gelegen op een laag gelegen plateau tussen de steden Mezzolombardo en Mezzocorana langs de Noce rivier | terroir bestaat uit alluvial sediment afgekomst uit de dolimieten | de druiven worden na oogst vergist in betonnen en houten cuvee's met een deel van de hele trossen | rijping op cement | wijnen met veel structuur voor de lange termijn | grafiet | cassis | wilde kruiden | koel rood fruit | ronde tannine's | diepgang en spanning 

    Foradori

    Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug!  Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien. 

    Review

    This wine pours from the bottle with a gorgeous color that recalls a shiny ruby that has been hit by a sunbeam. The 2018 Teroldego Foradori opens to soft aromas of cherry, ripe blackberry and cassis. There is a lot of primary fruit packed in tight, and this is a typical characteristic of Trentino's Teroldego grape. The wine trends softly and lightly across the palate with medium weight and a relatively soft finish with some tart tannins on the close. This wine was not produced in 2017 because of hail damage. 91/100 Monika Larner 

    The big news at this celebrated estate in Mezzolombardo is that Elisabetta Foradori has handed winemaking responsibilities over to her sons Emilio and Theo Zierock. I tasted these wines with Emilio at the winery. The 2017 vintage was very difficult, with bad weather and hail that destroyed much of the Teroldego harvest. As a result, the 2017 Teroldego Foradori and the 2017 Pinot Grigio Fuoripista were not produced. Because of the reduced harvest yields in 2017, a new wine called Lezèr was born. It is made with Teroldego and sees very short skin maceration times (a mere 48 hours) in order to safeguard the wine's crunchy freshness. The most exciting news from this estate is the launch of two single-vineyard expressions of Teroldego (Sgarzon and Morei) aged in long amphorae called cilindrica.