Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/el-pego-aciano-tinto-de-toro/a5085
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-696

    El Pego ’Aciano’ - Tinto de Toro

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Tempranillo
    Region
    Ageing
    Eikenhout foudre 500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op eikenhout met het natuurlijke gist

    Tinto de Toro (Tempranillo) | Toro | wijngaard 3ha | geplant in 1919 | ungrafted | sandsteen en kalkbodem | whole bunch | 30-45 dagen gisting | zachte maceratie, overpompen van de most | 12 maanden rijping in hout van 300, 500 en 600 liter | daarna nog 8 maanden op beton | puur | donker | intens | verfijnde Tempranillo

    Alvar de Dios

    Het pad van Alvar de Dios loopt via de familiewijngaarden in Toro naar een paar rebellen in Gredos en nu weer helemaal terug naar Toro. Alvar sluit zich aan bij Dani en Fer van Commando G (Dani Landi). Aan de hand van deze twee Grenache grootheden in Gredos leert Alvar precies wat je nodig hebt om briljante artisanale wijnen te maken met mediterrane druivenrassen van oude vergeten wijngaarden. Vanaf 2008 begint hij met het kopen van wijngaarden rondom zijn geboortedorp El Pego in Toro. Alvar start in dit perceel met de rode wijn 'Aciano', een tribute aan zijn opa! Met het ontstaan van de DO Arribes del Duero in 2007 gaat Alvar op zoek in deze steile vallei met granieten terroirs naar bijzondere percelen. Hier komen inmiddels de wijnen Vagüera, Camino de los Arrieros en Yavallo vandaan. Tio Uco maakt hij van drie biologische percelen in het noorden van Toro.

    Qua fermentatie verloochent Alvar zijn connectie met Gredos niet! Het rood is puur, verkwikkend, elegant, vol en met een fijne zachte finale! De wijnen van Tempranillo zijn voller, natuurlijk qua profiel. Het wit is zeldzaam, eigenwijs (denk aan Fontanasanta) en spannend! We zijn zeer enthousiast over de wijnen van Alvar.

    Review

    The elegant red from Toro, the 2019 Aciano was produced with the grapes from a three-hectare plot of old ungrafted vines planted in 1919 on sand, sandstone and limestone soils. It's aromatic, perfumed and elegant, with moderate ripeness (for the zone), 14% alcohol and very good freshness and balance, coming through as fine-boned and medium-bodied with very fine tannins. It fermented with 100% full clusters that were foot trodden daily during the fermentation with indigenous yeasts and then only wetting the cap, with a soft and very long maceration that lasted some 45 to 60 days. It matured in 500- and 800-liter oak barrels and 1,500- and 2,100-liter oak foudres for 12 months, followed by a further 12 months in concrete. Delicious and super elegant Toro! 8,000 bottles produced. It was bottled in February 2022. 94/100 Luis Gutiérrez

    Alvar de Dios produces wines in Toro and Arribes (del Duero) from 11 hectares of vineyards in the villages of El Pego, El Maderal and Villadepera. He now produces 50,000 bottles.