Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/el-pego-aciano-tinto-de-toro/a5085
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-696

    El Pego ‘Aciano‘ - Tinto de Toro

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Tempranillo
    Region
    Ageing
    Eikenhout foudré 500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, schilweking, persen, vergisting op eikenhout met het natuurlijke gist

    Tinto de Toro (Tempranillo) | Toro | wijngaard 3ha | geplant in 1919 | ungrafted | sandsteen en kalkbodem | whole bunch | 30-45 dagen gisting | zachte maceratie, overpompen van de most | 12 maanden rijping in hout van 300, 500 en 600 liter | daarna nog 8 maanden op beton | puur | donker | intens | verfijnde Tempranillo

    Alvar de Dios

    Het pad van Alvar de Dios loopt via de familie wijngaarden Toro naar een paar rebellen in Gredos en nu weer helemaal terug in Toro. Alvar sluit zich aan bij Dani en Fer van Commando G (Dani Landi & Marañones. Aan de hand van deze twee Grenache grootheden in Gredos leert Alvar precies wat je nodig hebt om briljante artisanale wijnen te maken mediterrane druivenrassen van oude vergeten wijngaarden. Vanaf 2008 begint hij met het kopen van wijngaarden rondom zijn geboortedorp El Pego in Toro. Alvar start in dit perceel met de rode wijn 'Aciano', een tribute aan zijn opa!  Met het ontstaan van de DO Arribes del Duero in 2007 gaat Alvar op zoek in deze steile vallei met granieten terroirs naar bijzondere percelen. Hier komen inmiddels de wijnen Vagüera, Camino de los Arrieros en Yavallo vandaan Tio Uco maakt hij van drie biologische percelen in het noorden van Toro.

    Qua fermentatie verloochent Alvar zijn connectie met Gredos niet! Het rood is puur, verkwikkend, elegant, vol en met een fijne zachte finale! De wijnen van Tempranillo zijn voller natuurlijk qua profiel. Het wit is is zeldzaam en eigenwijs (denk aan Fontanasanta) en spannend! We zijn zeer enthousiast over de wijnen van Alvar.

    Review

    The top Toro red 2018 Aciano was produced with the grapes from a three-hectare plot of old ungrafted vines planted in 1919 on sand, sandstone and limestone soils. He uses all the grapes, but the vines are planted at around 1,000 plants per hectare and the yields are very low. The whole clusters were foot trodden daily during the fermentation with indigenous yeasts, with a soft maceration that lasted some 30 to 45 days. It matured in 300-, 500- and 600-liter oak barrels for 12 months followed by a further eight months in concrete before it was bottled. Since 2019, all of the wines are Vino de la Tierra de Castilla y León, the wines from Toro and the ones from Arribes. It goes back to the style of the 2016, perfumed, characterful and with a strong personality. It's an elegant and lighter style of Tempranillo, with fully developed flavors and ripeness but with great balance and elegance. The tannins are very fine, and it has a chalky texture. The extra time in concrete seems to have polished it, but it's still energetic and undeveloped, but a little more polished. Like all the wines from own vineyards, this is now certified organic. This is incredible for the price—still young and with potential to age in bottle, a very different style from Toro. 7,500 bottles produced. It was bottled in June 2020. 94+/100 Luis Gutiérrez

    Alvar de Dios works in Toro and Arribes de Duero, where he produced 54,000 bottles of very personal and characterful wines in 2018, a high-yielding vintage despite the hailstorm in late June in the village of El Pego in Toro (where he's from), where he lost around 60% of the crop. 2018 is a cool vintage with great aging potential. His background is at Marañones in Gredos, where he works with Fernando García from Comando G, if you want to understand his influences and style.