Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/fairhead-white-roussanne-viognier-en-chenin-blanc/a4793
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd
  Code SWAT-772

  Fairhead White - Roussanne, Viognier en Chenin Blanc

  Type of wine
  type of wineWit
  Producer
  Grape variety
  Chenin Blanc
  Roussanne
  Viognier
  Region
  Ageing
  Eikenhouten 500L+, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
  Vintage
  Vinification
  Whole bunch press, de vergisting op een Oeuf Nomblot ( ei vorm van cement) met het natuurlijke gist

  Roussanne voor 60%, Viognier, Chenin Blanc & Alvarino | vergist op een mix van beton en eikenhout | romige volle tikje rijpe wijn | milde zuren | perzik en abrikoos | venkel | kruiden | mooi rond en smeuig  

  Joostenberg

  Sinds 1879 is Joostenberg gekocht door de familie Myburgh, en sindsdien is het in hun handen gebleven. Joostenberg is van oudsher een klein familiebedrijf dat onder meer wijn produceert. In de begintijd was er sprake van gemengde landbouw ed de druiven werden voor de verkoop beschikbaar zou gesteld aan de coöperatie in Paarl. Echter in 1999 hervat Tyrrel het maken van wijn. Hij is geïnspireerd geraakt door de biologische wijnen in Europa. Na een aantal jaren van opstart en de verder ontwikkeling als wijsmaken mogen we wel stellen dat de wijnen inmiddels helemaal in balans zijn. Tyrrel legt de focus op Chenin voor wit en in het rood mag Syrah de dienst uit maken. Pure evenwichtige wijnen met een mediterraan karakter, vol van smaak maar van niks te veel!

  Aan de andere kant van de farm ligt Klein Joostenberg, een bistro met deli-shop en een bierbrouwerij gelegen in een prachtig park met botanische tuinen. Deze locatie wordt gerund door de zus van Tyrrel. Hun vader geeft op 85-jarige leeftijd nog altijd leiding aan de eigen slagerij en ook de groenten komen uit de familietuin!

  Vineyard

  Made from organically grown vineyards on Joostenberg Estate in the south-western corner of the Paarl region, South Africa. Climate is Mediterranean and soils are acombination of decomposed granite and clay shales.Only estate-grown vineyards were used. • 17year old Roussanne planted in clayrich soil.• 27year old, dry-farmed,Chenin Blancplanted in clay-rich soil.• 16year old Viognier vineyard, planted in rocky,granitic soil.

  Vinification

  Hand-picked and whole-bunch pressed. Spontaneous fermentation in old barrels (10%) and concrete "eggs" (90%). Maturation "sur lies" for 10 months.Full malolactic fermentation occurred. The wine was subjected to minimal stabilization and filtration.

  Review

  Joostenberg Fairhead 2018. Paarl (12.5%) 

  Reflecting a shift in approach, this Roussanne-led blend with 41% Chenin Blanc and Viognier is now predominantly fermented in concrete eggs with the rest in old wood. Leesy, yet focused, with a hint of apricot, a creamy mid palate and tangy, palate-cleansing acidity. 2019-24 - 91/100 Tim Atkin MW