Fontanasanta Nosiola Anfora - Nosiola

Nosiola | autochtone druif | Fontanasanta wijngaard op 400 meter hoogte bij Trento | kalkrijke bodem | vergist op anfora voor 8 maanden met de schillen | rijping op acacia hout | zeer rijk en weelderig | kruiden | wilde venkel | vettige structuur | kristalzuiver | minimaal zwavel | heeft lucht nodig
Foradori
Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug! Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien.
Review
The 2020 Nosiola Fontanasanta is so pretty and delicate with crushed flower petals, young peach and chamomile. This is soft and round, with stimulating minerality and a sweet and sour citrus twang motivated by juicy acidity. It tapers off long yet finessed and perfumed, leaving a subtle tug of tannin upon the palate 91/100 Eric Guido