Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/fuorpista-anfora-pinot-grigio/a4848
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-167

    Fuorpista Anfora - Pinot Grigio

    Type of wine
    type of wineOrange
    Producer
    Country
    Grape variety
    Pinot Gris
    Region
    Ageing
    Anfora
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, vergisting op anfora met de schillen, persen
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Pinot Grigio | wijngaard van biologisch werkend buurman, 2 ha | laat geoogst, dat geeft rijpere druiven maar ook meer kleur ontwikkeling in de druif |  vergist en rijpt op anfora potten voor 8 maanden met de schillen | vuur oranje kleur | zeer intens en kruidig | zacht en romig met milde tannine | spannende natuurwijn gebottled zonde sulfiet

    Foradori

    Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug!  Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien. 

    Review

    Production of this wine was skipped in 2017, so the next vintage after this wine will be 2018. The 2016 Pinot Grigio Fuoripista opens to a pinkish-copperish hue. Skin contact means that this wine reflects the natural pigment color of Pinot Grigio. That unique appearance renders a sense of vitality and radiance that is successfully translated to the bouquet. Candied fruit and tangerine zest emerge from the bouquet of this mid-weight white.

    The big news at this celebrated estate in Mezzolombardo is that Elisabetta Foradori has handed winemaking responsibilities over to her sons Emilio and Theo Zierock. I tasted these wines with Emilio at the winery. The 2017 vintage was very difficult, with bad weather and hail that destroyed much of the Teroldego harvest. As a result, the 2017 Teroldego Foradori and the 2017 Pinot Grigio Fuoripista were not produced. Because of the reduced harvest yields in 2017, a new wine called Lezèr was born. It is made with Teroldego and sees very short skin maceration times (a mere 48 hours) in order to safeguard the wine's crunchy freshness. The most exciting news from this estate is the launch of two single-vineyard expressions of Teroldego (Sgarzon and Morei) aged in long amphorae called cilindrica. Monika Larner 91/100