Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/gelezen-in-het-fd
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd

  Gelezen in Het Financieele Dagblad

  #/pagina
   

  Met de herfst definitief in het land lezen we in het FD de bevindingen van Hilary Akers, over de Poignée de Raisins van Gramenon. Gramenon is tegenwoordig de referentie voor authentiek, natuurlijk en puur gemaakte wijnen uit de zuidelijke Rhône. Waar sommige domeinen zijn blijven hangen in het maken van het funky stuff is Gramenon uitgegroeid tot groot voorbeeld van naturel. Stabiel en houdbaar, puur, rijp én met fraîcheur. Grenache swingt hier echt. Het is authentiek en herkenbaar in zowel als iets klassiek als modern. Het voelt heel compleet. Grande Dame Michèle heeft het werk wat ze samen heeft opgezet met haar in 1999 overleden man Philippe feilloos doorgezet. En met succes.

  Laat je niets wijsmaken, Côtes du Rhône is wél hip

  "Domaine Gramenon maakt weer totaal andere wijnen. Wat mij betreft behoren ze tot de meest gracieuze uit het gebied en dat proef je al in deze instapwijn Poignée de raisins 2022, van het druivenras grenache. Dat je zoiets kunt maken in zo’n warm gebied is een wonder. Wat meteen opvalt is de rust in de wijn. Alles op de juiste plek. Hij zindert van het leven, is pepermuntfris en de frambozen en zwarte bessen komen je tegemoet. Hij smaakt zowel strak als afgerond, is nergens zwaar en verleidt de drinker met zijn peper, rozenbottels en dropjes. Applaus.

  De meeste Côtes du Rhône komt uit het zuidelijke gedeelte van het gebied, deze komt uit het noorden. Hij wordt als alle wijn hier van slechts één druivenras gemaakt: syrah. De wijnmaker is van het eigenwijze type, want hij verwijdert alle steeltjes van de druiven, waardoor hij zijdezacht smaakt. Hij heeft ook maar 12% alcohol. 

  Dit is de No Wine’s Land 2021 van Domaine du Coulet. Adem die loepzuivere, stuivende, frisse geur eens in. Diep, donker fruit, wat rokerigheid, inkt, peper. Fluwelig in je mond, en een smaak die zowel krachtig als ragfijn is, met zachte tannines. De wijn mag prijzig lijken, voor een wijn uit dit gebied is het een koopje."

  tekst: Hilary Akers