Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/langhe-bianco-sauvignon-blanc/a4594
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-220

    Langhe Bianco - Sauvignon Blanc

    Type of wine
    type of wineWit
    Producer
    Country
    Grape variety
    Sauvignon Blanc
    Region
    Piëmonte - Barolo
    Ageing
    Staaltank sur lie
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op staaltank met het natuurlijke gist

    Sauvignon Blanc | La Morra | 30 jaar oude stokken | gisting en rijping in beton | malolactische gisting | lemongrass | zoutig | meloen | kruiden | heerlijk droog fris en zacht

    Je leest het goed, Sauvignon Blanc uit Barolo. Sterker nog deze mini wijngaard ligt aan de voet van Rocche dell’Annunziata in la Morra. Geplant voor eigen consumptie als dorstlesser na het harde werk in de warme wijngaard. Na wat aandringen krijgen we jaarlijks een klein beetje van deze zachte en ronde en fijne Sauvignon Blanc. 2020 is helaas de laatste jaargang, de stokken zijn aangetast door Esca en moeten verwijdert worden. 

    Trediberri

    Rond 2012 pikte ik het nieuws op.  Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
     
    Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
     
    Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis,  en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.