Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/langhe-nebbiolo-nebbiolo-t/a4583
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd
  Code SWAT-221

  Langhe Nebbiolo - Nebbiolo T

  Type of wine
  type of wineRood
  Producer
  Country
  Grape variety
  Nebbiolo
  Region
  Piëmonte - Barolo
  Ageing
  Tank van beton / cement
  Vintage
  Viticulture
  Vinification
  Kneuzen, koude inweking en vervolgens de vergisting in een open staaltank met het natuurlijke gist, persen

  Nebbiolo | blend van twee percelen | 50% komt van de Barolo cru 'Berri' westlijke gelegen langs de Tannaro rivier op 450 meter hoogte, gravel en sediment terroir | De andere 50% komt uit de Alta Langhe 'Levice' op 650 meter hoogte,  limestone terroir met silt,  zuidelijk gelegen dichtbij de zee, iets koeler dan in Barolo | perceel is in 2011 aanplant door een vriend van papa Frederico | in cement vergist in 11 dagen, geen stems | rijping op cement en de botteling is in april  | ze maken geen mini Barolo maar meer een echte langhe Nebbiolo  | puur en delicaat | rozen | frisse kersen (Berri) en diepe zuren (Levice) | open en gul! 

  Trediberri

  Rond 2012 pikte ik het nieuws op.  Er is een nieuwe producent actief in Barolo die gelijk ontzettend goede wijnen maakt als we de journalisten moesten geloven (review Galloni). In de streek waar een hectare wijngaard net zo veel kost als een pand op de Amsterdamse grachtengordel is het voor jonge wijnmakers bijna niet te doen om een goede start te maken.
   
  Trediberri, de drie uit Berri. Zoon Nicolai, papa Frederico Oberto en een bevriende bankier uit Milaan gaan het avontuur aan in 2010. Ze kopen percelen in twee wijngaarden (Capelot en Berri) in de meest westelijk gelegen commune van Barolo; La Morra. Deze commune is befaamd om haar elegante en zachtere stijl wijnen, omdat de bodem hier minder complex is dan in Serralunga of Montforte bijvoorbeeld. Hier regeert de 'king of the grapes' Nebbiolo, een druif met karakter, lastig en grillig. Maar als je de DNA code kraakt van Nebbiolo maak je een wijn van Champions League niveau.
   
  Het wordt me allemaal snel duidelijk waarom de wijnen zo goed scoren. De familie Oberto bezit sinds de jaren ’50 1,3 ha van de top wijngaard Rocche dell’Annunziata in de commune van la Morra. Federico werkt als loodgieter in de jaren ’70 als het wijnhuis Ratti graag toegang wil tot hun wijngaard om er wijn van te maken. Mama Oberto stemt toe enkel als Ratti haar zoon in dienst neemt. Papa Federico werkt zich op tot wijnmaker van het huis,  en verlaat het na 35 jaar in 2009. In zijn periode als wijnmaker ziet hij Barolo als een arme streek uitgroeien tot één van de beroemdste wijnregionen van de wereld. Waar vroeger de wijn in bulk verkocht werd betalen mensen nu met gemak veertig tot honderd euro voor een fles Barolo. Federico neemt geen tijd voor zijn pensioen, maar gaat een nieuw avontuur aan. Met al zijn ervaring en samen met de energie van zijn bevlogen zoon Nicola bestormen ze in nog geen tien jaar de top van de machtige Barolo producenten in Piëmonte.

  Review

  The 2021 Langhe Nebbiolo is fabulous. Crushed berries, spice, mint, dried rose petal and licorice are beautifully delineated. The purity of the flavors is remarkable. Vineyard sites are Berri (35%), plus non-estate vineyards in Levice, Alta Langa (60% - leased) and Monticello d'Alba, Roero (5% - purchased fruit). The 2021 was vinified and aged entirely in cement, and yet it has plenty of structure. It is a terrific choice for readers on a budget, or even readers not on a budget! 92/100  Antonio Galloni on November 2022