Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/lousas-parcela-camino-novo-mencia-co/a4927
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-668

    Lousas Parcela ‘Camiño Novo‘ - Mencia & co.

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Field blend
    Garnacha Tintorera
    Mencia
    Ageing
    Rijpt op een mix van cement en houten foudre‘s
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open houten vat met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen

    85% Mencia, 12% Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet) met o.a. Brancellao, Merenzao, Grao Negro e.a. | single vineyard | rondom het dorp Doade, in de regio Amandi | 80-100 jaar oude stokken | terroir van gneiss, kwartsiet en rijke ijzerhoudende klei | whole bunch | vergisting in open kuipen | rijping in gebruikt Frans eiken van 500 en 228 liter voor 12 maanden | 1550 flessen gemaakt | floraal | puur | diep | precies | elegant | zwarte kersen | kruiden

    Envínate

    Een joint venture gestart door vier wijn-nerds die elkaar zijn tegengekomen op de Universiteit. Een sprookjesverhaal toch? Na een aantal oogsten is hun reputatie flink gestegen en maken ze super wijnen op 3 verschillende locaties; langs de westkust van Tenerife, in Ribeira Sacra en in Almansa. Wijnen met laserprecisie, super energie en met een licht natuurlijk randje! Een prachtige aanvulling op ons portfolio!

    Review

    The grapes for the 2020 Lousas Parcela Camiño Novo were harvested quite early, as the summer was very warm and the yields low. It fermented with 100% full clusters that were foot trodden, with a maceration time of 28 days, and it matured in a 228- and a 500-liter oak barrel with the lees for one year. This is truly impressive for the vintage, with the floral character and rounder tannins and more layers and depth than the other 2020s. Only 850 bottles were filled in November 2021. 95/100 Luis Gutiérrez

    2019 was a balanced and healthy vintage in the Ribeira Sacra, but 2020 was warmer and drier and resulted in their second earliest-ever harvest in the region. They now have three hectares of vineyards (including a small one in Capeliños) and work up to seven, and they are going to expand the winery. They produce between 25,000 and 40,000 bottles depending on the vintage, which in the last few years is very variable. The aim is for 40,000 bottles, but in 2020 yields were catastrophic. There might be two new village wines from 2021, a vintage with good yields again. 2021 is a cool, classical vintage.