Manila Weiss - Grüner Veltliner, Welschriesling & Pinot Blan

Grüner Veltliner | naturel | gemaakt door Martin Nittnaus | 'to free GV from it’s own style & to show more than the standard crisp peper wines or the big fine Wachau wines' | ontstelen | hele druiven in de staaltank | co2 erbij en de tank afsluiten | na 9 a 10 dagen op schilcontact en vergisting wordt er geperst | dan naar 500 liter eikenhout vaten (12 jaar oud) 1 jaar rijping , daarna nog 3 maanden op staaltank | 11,5 % | geen zwavel toegevoegd en niet gefilterd | perzik | natuur aroma’s | fijne bitter | body en volume | curry seeds | lemongrass | orange peel | diepe zuren | zuiver en dorstlessend | natuurwijn zoals het hoort!
De wijn is ongefilterd en heeft daardoor wat depot en kan troebel zijn.
Hans&Anita Nittnaus
In het zuid/oosten van Wenen, richting de Hongaarse grens vind je de regio Burgenland. In 2017 ben ik daar heengegaan, vol goede moed, op zoek naar een nieuwe producent met de focus op rood. Dit viel allemaal op zijn plek bij Hans & Anita Nittnaus. Het meest fascinerende van dit wijnhuis is dat het zich opsplitst in 2 gebieden. Hans heeft de afgelopen jaren een hele sterke ontwikkeling doorgemaakt door zich te focussen op Blaufrankisch in het dorpje Joiser. Dit ligt in het noorden van Burgenland, met een rijk gevulde kalk en schiefer bodem. Het eigen wijngoed ligt in het dorpje Gols. Een zanderige bodem wat uitermate geschikt is voor Zweigelt en Pinot Blanc.
Ook de zonen van Hans en Anita zijn sterk vertegenwoordigd in het wijngoed. Zij maken wijnen met een natuurlijk randje. Deze toevoeging aan het assortiment is een goede move geweest. Ze kunnen altijd terugvallen op de expertise van hun vader, maar zij maken zeer eigentijdse wijnen. Een topproducent met een prachtig portfolio, wat uitstekend aansluit bij de filosofie van Smaragd Wijnen.