Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/martissima-giardino-del-monte-collio-malvasia-ribolla-co/a5319
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-268

    Martissima Giardino del Monte Collio - Malvasia, Ribolla&co

    Type of wine
    type of wineWit
    Producer
    Martissima
    Country
    Grape variety
    Friulano
    Malvasia
    Ribolla Gialla
    Region
    Friuli
    Ageing
    Eikenhout foudre 500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

    40% Malvasia Istriana, 40% Ribolla Gialla & 20% Friulano | Giardino del Monte is een echte tuin met zo'n 1000 wijnstokken en 120 fruitbomen | 2 delen: Malvasia en Ribolla stokken aangeplant in 1922 & Malvasia en Friulano stokken aangeplant in 1946 | alles tegelijk geoogst | whole bunch press | vergisting en rijping op de lie in gebruikte tonneaux | 1 jaar flesrijping voor release | power | complex | subtiele fraîcheur | steenfruit | fijne bitter | diep | vulling | karafferen | 10-12 jaar bewaarpotentieel

    Martissima

    Marta Venica heeft een indrukwekkende CV; oogsten bij Ceretto, Dönnhoff, Pierre Peters, Elisabetta Foradori en Chacra! Haar vader Giorgia is eigenaar van het domein Venica & Venica in Collio, waar zij ook al jaren helpt met oogsten en wijnmaken. Op een gegeven moment werd het tijd om haar eigen wijnen te maken en dit is Martissima geworden, 

    Samen met vriend Mitja Sirk zijn ze het voorbeeld van de huidige generatie wijnmakers in Collio: gebruik van traditionele druivenrassen, biologisch werrken, eigen gisten, kort schilcontact en lange rijping met de lie. Marta werkt nu met een enkele wijngaard die in vier percelen is opgedeeld. In de jaren '70 is er een mix van Malvasia, Ribolla Gialla en Fruilano geplant, samen met Merlot en Refosco. De bodem is 'ponca'; lagen van zandsteen en mergel die als een millefeuille op elkaar liggen. In de kelder wordt er zo min mogelijk ingegrepen. De witte druiven worden direct geperst en samen vergist, 2/3 in rvs en 1/3 in een oud barrique. Na de gisting rijpt de wijn verder in rvs, met af en toe wat battonage.