Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/meursault-les-narvaux-chardonnay/a4814
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-403

Meursault ‘les Narvaux‘ - Chardonnay

Type of wine
type of wineWit
Country
Grape variety
Chardonnay
Ageing
Eikenhout barrique 225-350L, deels nieuw, daarna 6 maanden in een staaltank
Vintage
Viticulture
Vinification
Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

Chardonnay | top 'lieu-dit' | gemiddelde leeftijd van 35 jaar oude stokken | klei en limestone terroir | vergist en gerijpt op eikenhout, 15% nieuw | daarna 6 maanden rijpen op rvs| intens en zeer verfijnd | zilt | romig | smokey | subtiele toast | zuiver | diepe zuren | geweldig potentieel tot rijpen 

Ballot-Millot

Familiedomein in één van de bekendste wijngebieden in de Bourgogne, Meursault. Sinds de 17e eeuw volgen de generaties elkaar hier op. Sinds 2001 staat Charles Ballot aan het roer. Hij is heel snel op weg naar de absolute top van witte Bourgognemakers. Traditie en innovatie zijn hier 2 sleutelwoorden. Respect voor 'terroir' en moderne technieken en materialen zorgen voor de allerbeste kwaliteit wijn. Traditionele cultuur, volledige vergisting op hout, lage rendementen. De weg naar volledige biologische teelt is ingezet.

Review

Today, the estate is comprised of 12 HA of vineyards, 7 of which are in Meursault proper. The relative vine age is old: Perrières (40+), Genevrières (70+), Narvaux (45-60), etc. Harvest is all done by hand, and fermentations take place with indigenous yeasts. Otherwise, everything in the cellar is done to encourage finesse and delineation over sheer power. The white wines see only 10-20% new oak (max 25%) and are raised without battonage. They are aged 12 months in barrel, and then racked to tank for additional 6 months of refinement as is now standard procedure at more and more of the top White Wine estates in Cote D’Or. For the reds, given the slightly more rustic line-up of appellations, the wines are all 100% de-stemmed with gentle extractions and cuvaisons that are relatively short. Here too, new wood use is judicious, with a max of 25-30% new.

The resulting wines tend toward the so-called “Roulot-school” of Meursault, more tensile and racy, as opposed to the fatter, honeyed and nutty style wines that dominated the landscape 20-30 years ago. There is excellent delineation of the different terroirs, which is exciting given the exceptional range of 1er Crus and Lieux-Dits that Ballot has to work with - Neil Martin