Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/mitja-bianco-friuliano/a5028
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 175,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-278

    Mitja Bianco - Friuliano

    Type of wine
    type of wineWit
    Producer
    Country
    Grape variety
    Friulano
    Region
    Friuli
    Ageing
    Staaltank sur lie
    Vintage
    Viticulture
    Ecologisch met biologische invloed
    Vinification
    Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op staaltank met het natuurlijke gist

    Friulano | gisting en rijping in rvs | 10-20% rijpt in oud hout | in mei gebottled om frisheid te behouden | strak | licht wit fruit | spanning | heerlijk voor wijn/spijs

    Mitja Sirk

    Mitja is begonnen met wijn maken op elf jarige leeftijd. Op bezoek bij ‘godfather’ Josko Gravner krijgt hij het voor elkaar dat Gravner hem een amphora geeft. Hij begint na stages bij Dujac, Conterno, Isole e Olena en Roulot met het maken van zijn eigen wijn in 2016 en legt zich toe op Fruilano. Een typisch druivenras in de regio. De bodem hier heet Ponca in het Italiaans, je moet het zien als op elkaar gedrukte platen van compacte zandsteen met mergel. Als een soort millefeuille, deze bodem zorgt voor structuur en concentratie bij Friulano.
    De oudste wijngaard van Mitja is in 1960 geplant en daarnaast zijn er ook wijngaarden met jongere aanplant. In de kelder dus vooral rvs tanks, maar er zijn ook enkele betonnen vaten en oud hout voor rijping. De gisting begint altijd in rvs tanks en na de gisting blijft de wijn rijpen met de fijne lies. Dan past hij een lichte battonage toe, maar past hij op om door het rvs niet teveel reductie te krijgen. Pas vlak voordat de wijn gebotteld wordt is er een lichte filtratie. De wijnen van Mitja spreken voor de huidige generatie wijnmakers in het algemeen, en zeker binnen Friuli. Pure wijnen die de druifexpressie willen laten zien zonder dat de wijnen worden gestoord door de opvoeding. In de jeugd wat schuw, dus een karaf is geen overbodige luxe.