Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/molino-del-ciego-semillon/a4929
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-784

    Molino del Ciego - Semillon

    Type of wine
    type of wineOrange
    Country
    Grape variety
    Semillon
    Region
    Ageing
    Een deel rijpt op een tank van staal/beton, een deel rijpt op eikenhouten vaten
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen

    Semillon | 100 jaar oude stokken | granieten bodem | vergist met de schillen voor 3 weken | rijping 60% in RVS en 40% in oud hout | witte bloemen | kamille | creamy textuur 

    Roberto Hendriquez

    In het zuiden van Chili werkt Roberto Hendriquez, super bio- bio uit het zuiden van Chili, met missiongrapes(druiven die zijn meegekomen met de Spaanse en Portugese overheersers). Met dank aan een vriend ben ik hem op het spoor gekomen en na een blind tasting was ik helemaal betoverd. Envinate stijl, maar vanaf de andere kant van de wereld. Welcome to the team Roberto!

    Roberto Henriquez gevestigd in het ruige Bío-Bío (rivier) in de Itata regio in het zuiden van het land. Roberto werkt enkel met 'mission grapes' ook wel Criolla's genoemd. Druiven die vanuit het Europese vastenland gedurende 15e - 17e eeuw mee werden gebracht op de 'missie' schepen richting Zuid-Amerika. In zijn wijngaarden vinden we Semillon en Moscatell en kleine beetje Corinto (Chasselas). Ik moet gelijk aan Zuid-Afrika denken waar Semillon en Moscatell ook zeer belangrijk zijn geweest bij de start van de wijnbouw. Qua rood is het Païs als druif, ook wel bekend in Spanje als Listan Prieto waar Envinate mee werkt op Tenerife. Roberto heeft ervaring op gedaan buiten Chili (Loire Mossé) alvorens hij in 2015 zijn eerste wijngaarden aanschaft in Bío-Bío en start met zijn bijzondere project. Langzaam groeit het project tot een kleine 25.000 flessen in 2019 en bouwt hij een nieuwe fermentatie kelder en is hij klaar voor een prachtige toekomst.

    Review

    2018 Molino del Ciego
    The super aromatic golden-colored 2018 Molino del Ciego is a skin-contact Sémillon—a so-called orange wine—with an impressive nose that feels like an infusion of aromatic plants and flowers, chamomile, tisane, white pepper and other spices and a note of quince that develops with time in the glass. It has a sharp palate with moderate acidity and vibrant flavors that explode in your mouth. It tastes of the spring herbs and flowers; it's dry and beautifully textured, with fine tannins and the austerity of the granite soils. It has all the components and balance to develop nicely in bottle. Groundbreaking Sémillon. 3,000 bottles produced. Lius Guitiérrez 94/100

    Roberto Henríquez is finishing his small winery next to his home in Bio-Bio that he's going to use in the 2020 harvest. He's one of the leading producers in the region (Bio-Bio and Itata) and makes some of the best País in the country. He has purchased two more old País vineyards and has new wines, all vinified and separated by soil type, which means he's increasing his volume. His target for the next few years is to stop buying grapes and work only with grapes from his own vineyards (and even plant new ones) and, with the completion of his winery, have better facilities to take care of the wines in his own space. The current output is around 50,000 bottles, and he hopes to maybe reach a maximum of 80,000 bottles. I tasted wines from 2018 and 2019. 2018 was a very fresh year in Bio-Bio, when he harvested very late with moderate alcohol, a little extreme. 2019 was a little milder, but he still considers it a cool year, and somehow the pHs are a little higher. All but one of the País bottlings are from Bio-Bio, and all of the whites are from Itata.