Montlouis-sur-Loire ‘Le Grand Clos‘ - Chenin Blanc

Melding ontvangen?
Dit artikel is op dit moment niet op voorraad, maar we kunnen je een e-mail sturen als hij er wel weer is.
Chenin Blanc | 3 percelen: 'Les Borderies', 'Le Grand Clos' en 'Bel Air' | selecction massale | meer dan 90 jaar oude stokken | kalk-klei bodem | gisting en rijping voor 10 maanden op 500l vaten (30% nieuw) | hout verfijnd aanwezig | strak | karaf helpt enorm | 20 jaar rijpingspotentieel
Le Rocher des Violettes
Xavier is een van de eerste wijnmakers die ik ben gaan importeren. Montlouis-Sur-Loire, de subregio waar Xavier werkt, staat bekend om zijn kalksteenrijke bodem. Hij is in de afgelopen jaren uitgeroeid tot een van de topproducenten uit de Loire die Chenin Blanc verbouwd. De oogst van 2017 is dan ook zijn regelrechte doorbraak geweest! De witte wijnen zijn relatief strak droog met een prachtige energie, met frisse zuren, rijp fruit en een zachte invloed van eikenhout.
Review
The 2019 Le Grand Clos is a quiet and graceful wine. It's as if a symphony orchestra has been playing pianissimo and then they've come to a collective pause, holding its bows and breath before releasing the tension and easing into the next lyrical passage. Having been fermented and raised in 500-liter barrels for 10 months, there oak is subtle but evident in its almond pastry flavors and its rounded edges. It offers the intensity of old, low-yielding vines (an ancient 90-years-old) but it does so in a tranquil, unshowy manner. The wine finishes with a stream of flowing acidity, providing a cleansing and precise spine as well as phenolic tension offering grip and cheek-licking texture. The scented finish is long and satisfying. A delightful baby that the impatient could open now but has the structure and concentration to go on and on. 94/100 Rebecca Gibb