Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/morei-anfora-teroldego/a4806
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-163

Morei Anfora - Teroldego

Type of wine
type of wineRood
Producer
Country
Grape variety
Teroldego
Region
Ageing
Anfora
Vintage
Vinification
Kneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
Extra note
Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

Teroldego | één vande twee single vineyard wijnen, +- 2,5 ha | stenige bodem met afzet van de dolomieten | vrij hoge densiteit van planten per ha | anfora 5 dagen open en met punch-downs, daarna voor 9 maanden gesloten met deksel | daarna geperst en gerijpt op betonen vaten | minimaal zwavel bij botteling |  zacht en zeer verfijnd | pure rode wijnen van Teroldego | enorme diepgang | zachter en eerder op dronk dan Sgarzon

Foradori

Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug!  Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien. 

Review

This wine takes a little while to open, but it exhibits beautiful and radiant intensity once it has had a chance to settle in the glass. This 2017 Teroldego Morei (the grapes are fermented on the skins in amphorae) puts on quite a performance thanks to the sheer exuberance and energy of the bouquet. Black and plummy fruit are followed by spice, peppercorn, dried sage and tangy licorice. You also get softer tones of tilled earth and smoke. Bottle production is 12,000 strong.

The big news at this celebrated estate in Mezzolombardo is that Elisabetta Foradori has handed winemaking responsibilities over to her sons Emilio and Theo Zierock. I tasted these wines with Emilio at the winery. The 2017 vintage was very difficult, with bad weather and hail that destroyed much of the Teroldego harvest. As a result, the 2017 Teroldego Foradori and the 2017 Pinot Grigio Fuoripista were not produced. Because of the reduced harvest yields in 2017, a new wine called Lezèr was born. It is made with Teroldego and sees very short skin maceration times (a mere 48 hours) in order to safeguard the wine's crunchy freshness. The most exciting news from this estate is the launch of two single-vineyard expressions of Teroldego (Sgarzon and Morei) aged in long amphorae called cilindrica. - Monica Larner 94/100