’Pazo Lodeiro’ - Treixadura, Godello & Albariño
Treixadura, Godello & Albariño | geplukt van oude biologische wijngaard 'Pazo Lodeiro' in San Fiz do Baron | steile hellingen van graniet | terraswijngaarden liggen in het bos hierdoor ontstaat er een micro klimaat | alle druiven worden tegelijk geoogst en vergist met eigen gisten op staaltank | rijping sur lie voor 6 maanden op staaltank | minimaal zwavel bij botteling | pure wijn met zachte zuren | heel zuiver en speels | zacht rond fruit | fijne lengte
Pazo Lodeiro is speciaal voor Smaragd Wijnen gemaakt. Ons bezoek in september 2019 in Ribeiro bracht me in deze bijzondere micro wijngaard. Een blik op de wijngaard en het proeven van het bijna rijpe fruit vertelde me genoeg. Inma en Sebio van Gomariz waren het met mij eens, we maken een fieldblend van deze oude bijzondere wijngaard.
Perswijn #2 - 2024
"We hebben ons al vaker voorvechter betoond van wijnen die een mooie assemblage vormen van verschillende druiven. De realiteit is echter dat wijnen van één druif vaak gewilder zijn. Dat geldt ook voor wit uit Galicië. Voor wijn uit het iets meer landinwaarts gelegen Ribeiro geldt dat veel minder. En hier is het juist de blend tussen verschillende lokale druiven die de wijnen zo interessant maakt. Gomariz ziet de wijn dan ook als de beste 'terroir-expressie', met zijn mix van treixadura, godello, albariño en loureira. Hij heeft mooi rijp geel fruit, wat room, bloemen, intensiteit in geur en smaak, en is zoetzuur, compact en krachtig." 15 pnt.
Coto de Gomariz
Dit wijnhuis word gezien als een van de meest toonaangevende van de regio Galicië. Ze hebben veel werk gedaan voor het herstellen van de vallei waar zij in gelegen zijn bij de Gomariz abdij. Door de ligging, focus op inheemse druivenrassen en de zeer bijzondere ondergrond kunnen zij ontzettend sterke en bijzondere wijnen maken. Voor wit Treixadura en rood de pittige druif Sousón de baas. De witte wijnen zijn aromatisch met een beetje ondersteuning van eikenhout, daar het rood stoer en intens uitpakt met een tikje klassiek.