Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/puligny-montrachet-1e-cru-les-folatieres-chardonnay-xm/a4966
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-458

Puligny-Montrachet 1e cru ‘Les Folatières‘ - Chardonnay XM

Type of wine
type of wineWit
Country
Grape variety
Chardonnay
Ageing
Eikenhout barrique 225-350L, deels nieuw eikenhout en deels 2e & 3e fill
Vintage
Viticulture
Ecologisch met biologische invloed
Vinification
Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

Chardonnay | 1er Cru 'Les Folatières' | hoger gelegen op de helling | zeer stenige kalkrijke bodem | stokken geplant in 1959 en 1973 | 12-14 maanden gerijpt op Frans hout (30-35% nieuw) | toast | citroenschil | kan goed rijpen

Xavier Monnot

Xavier Monnot neemt in 1994 zijn ouderlijk domein over nadat hij zijn studie oenologie afrondt. Daarna investeert hij in de kelder en in de wijngaarden, door te herplanten met nieuwe (betere) klonen en de wijngaarden uit te breiden door middel van selection massale van oude stokken. Het domein is gevestigd in Meursault, maar de wijngaarden zijn breder te vinden; van Beaune tot aan Maranges. Wel is er een specialisatie in verschillende wijngaarden binnen Meursault. 

Xavier Monnot scharen wij onder de moderne categorie wijnmakers in Meursault (zoals ook Ballot-Millot en Antoine Jobard). In de jeugd zijn de wijnen soms gereserveerd en wat reductief, maar met tijd of lucht gaan de wijnen open staan en komen ze volledig tot uiting.
Toen wij de wijnen van Xavier voor het eerst proefden viel ons de wat reductieve neus met tonen van vuursteen en gebrande hazelnoten op, op het palet de zuivere zuren en spanning met een mooie structuur. Qua stijl helemaal ons onze smaak en daarom zijn wij ook erg bij dat de wijnen onze kant op komen!

Review

The 2018 Puligny-Montrachet 1er Cru Les Folatières exhibits an inviting bouquet of citrus oil, wheat toast and spiced pear. Medium to full-bodied, ample and enveloping, it's fleshy and charming, with lively acids and creditable depth at the core. While it's quite a precocious Folatières, I can see it tightening up with a little bottle age. 91/100 William Kelly