Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/rioja-blanco-mirando-al-sur-viura/a4823
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-566

Rioja Blanco Mirando al Sur - Viura

Type of wine
type of wineWit
Country
Grape variety
Viura / Macabeo
Region
Ageing
Eikenhout foudré 500L+
Vintage
Vinification
Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

Viura + 10% Malvazia en Grenache Blanc | selectie uit Rioja Alavesa | zeer oude stokken van twee unieke percelen | kalk met rode gravel terroir | vergist en rijpt voor 6-7 maanden op foudre en dan voor 24 maanden op oude sherry buds (amontillado en fino) | indrukwekkende wijn | krachtig, romig en zilt | smokey | power | kan fantastisch rijpen | één van de allerbeste witte wijnen uit Spanje!

Olivier Rivière

Hoe komt in Fransman verzeild in Spanje? Vrij makkelijk, als je stage kan lopen bij een van de beste wijnmakers uit het land, Telmo Rodriguez, sla je dat vanzelfsprekend niet af! Stap voor stap begint Olivier Rivière meer te leren en zorgvuldig te bouwen aan zijn eigen wijnhuis, wat nu 11 hectare beslaat. Na ook werkzaam te zijn bij Domaine Leroy viniveert zijn wijnen naar stijl van het perceel en/of dorpen waar ze liggen zoals het ook werkt in de Bourgogne. De witte wijnen zijn lekker bourgondisch en rijp, terwijl de rode wijnen karaktervol zijn, veel fruit maar heel precies, spanning en een grote complexiteit hebben. 

Review

The 2017 Mirando al Sur is a special white matured in a sherry barrel, and it's completely different from previous vintages. Olivier Rivière told me EVERY vintage is different, and the 2018 is also different, with a wider palate and without reduction. This 2017 is quite reductive, leesy and flinty à la Coche-Dury with notes of toasted sesame seeds, very Burgundian, looking more north than south this time... There's also a spicy side with notes of clove and licorice and a very Viura texture, ripe without excess with the roundness of 2017 (this doesn't go through full malolactic either). It had a longer élevage in the sherry butt (24 months rather than the 18 months before), and the wine is polished and nicely textured, with a dry, chalky finish. 2,000 bottles were filled in late 2019. A white of strong personality. 95/100 Luis Gutiérrez

There are few wines from 2017, as he lost lots of grapes from the frost. The 2018s are getting a longer élevage, so I had few wines to taste. Rivière talked about "a disaster of 2017, with frost and lack of rain, so we got very low yields and hard tannins." 2018 was a challenging year, but August saved the harvest, and it's a winegrower vintage, very bad for industrial wines, a classical year with huge differences, capable of the best or the worst. 2019 is an easier and more homogeneous vintage with approachable and more immediate wines. 2020 was a year of mildew (more than in 2018) and challenging because the alcoholic degree was high early on but the grapes were green, so some harvested and others waited for proper ripeness. The great change in the wines is that, from 2019, La Bastid is no longer from La Bastida; it's from Cárdenas and has 30% Garnacha Blanca, and one-third now ferments in concrete (foudre and 500- and 600-liter barrels).