Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/ripasso-jago-valpolicella-corvina-rondinella/a4577
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-170

    Ripasso ‘Jago‘ Valpolicella - Corvina & Rondinella

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Corvina
    Corvione
    Molinara
    Rondinella
    Ageing
    Eikenhouten vat 1000L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, vergisting op staaltank, perzen, toevoegen van de ingedroogde druiven van het Amarone/Recioto proces, gisten, persen

    Corvina Veronese, Corvinone & Rondinella | wijngaard Jago | terroir van maritiem sediment en kalk | na oogst ontsteelt en gekneusd naar een staaltank | aan het einde van de gisting worden de ingedroogde druiven van de Amarone of Recioto worden her gepasseerd in het vat | de wijn rijpt na het persen voor 12 maanden op barrique en foudre | kersen | zoethout | wilde kruiden | pruim | intens fruit | verfijnd en zacht | één van de best gewaardeerde Ripasso van Italië

    Villa Spinosa

    De Azienda van Enrico Spinosa ligt in het hart van de Valpolicella. Wijnmakers Gianmaria en Enrico werken hier met een enorme toewijding. Door het gebruik van het authentieke terroir, het gebruik van zijn topstukken Jago, Figari en Costa del Buso en de kennis van de wijnmakers zorgen zij dat er elegante wijn ontstaat zonder dat het heel rustiek en stoffig is. In de geventileerde ruimtes waar de druiven indrogen, krijgt de wijn een enorme rijkdom en power mee. Een prachtige balans tussen kracht en elegantie. 

    Review

    Wine produced with grapes from the Jago vineyard, one of the best crus of Valpolicella, spreading over the Negrar valley. It is made with the traditional “Ripasso” technique, exclusive heritage of Valpolicella and its oenology. Rich in scents of wild red fruits and spices, it distinguishes itself for its elegance and easy-drinking quality.

    Varieties

    Principally a blend of Corvina Veronese, Corvinone and small percentage of Rondinella.

    Geographical location

    Estate’s vineyards in Jago (Negrar in Valpolicella), hilly area in Valpolicella Classica close to Colle Masua.

    Characteristics of the vineyard

    Altitude: between 240 and 252 m above sea level.

    Exposure: east.

    Type of soil: soils originating from marine sediment, calcareous, not very deep and of average fertility.

    Planting system: Guyot, from 3,300 to 4,000 vines per hectare.

    Yield: 80-100 quintals of grapes per hectare.

    Harvest

    Manual harvest, from the beginning to middle October; the grapes are carefully selected and placed in small baskets.

    Vinification

    The berries are gently destemmed and crushed.

    Fermentation: in steel tanks.

    Fermentation temperature: 16-22 °C.

    Length of maceration: 12 to 14 days, with daily remontage and 1 or 2 delestages.

    Malolactic fermentation: autumn

    Ripasso: traditional technique which involves maceration-refermentation on the grape skins and solid matter left over from the fermentation of Recioto-Amarone.

    Ageing

    in steel tanks: until April.

    in wood: 12 months in 500 litre French oak tonneaux and 12 months in 2000-2500 litre Slavonian oak casks.

    in bottle: 6 months.