Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/rivera-del-notro-tinto-pais/a4742
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-781

    Rivera del Notro Tinto - Païs

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Païs
    Region
    Ageing
    Eikenhout foudré 500L+
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Semi-Carbonique, vergisting met hele trossen, druiven en gekneusde druiven start met een gesloten cuvée tot 5-6% alc, dan openen en pigeage
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Païs  (Listan Prieto van Tenerife/Envinate) | +- 200 jaar oude stokken | ungrafted (pre-phylloxera) in alluviale vulkanische bodems langs de rivier | met de hand ontsteelt tussen bamboe matten |  vergist op cementen vaten | goede vulling | rijp fruit | drop | laurier | zalvend | tannine's zacht | smooth | crunchy rood fruit | cassis | zwarte peper | minimaal zwavel bij botteling | ongekende verfijnde stijl, look-a-like met menig top Beaujolais wijn (Morgon of Fleurie)

    Roberto Henriguez

    Roberto Henriquez gevestigd in het ruige Bío-Bío (rivier) in de Itata regio in het zuiden van het land. Roberto werkt enkel met 'mission grapes' ook wel Criolla's genoemd. Druiven die vanuit het Europese vastenland gedurende 15e - 17e eeuw mee werden gebracht op de 'missie' schepen richting Zuid-Amerika. In zijn wijngaarden vinden we Semillon en Moscatell en kleine beetje Corinto (Chasselas). Ik moet gelijk aan Zuid-Afrika denken waar Semillon en Moscatell ook zeer belangrijk zijn geweest bij de start van de wijnbouw. Qua rood is het Païs als druif, ook wel bekend in Spanje als Listan Prieto waar Envinate mee werkt op Tenerife. Roberto heeft ervaring op gedaan buiten Chili (Loire Mossé) alvorens hij in 2015 zijn eerste wijngaarden aanschaft in Bío-Bío en start met zijn bijzondere project. Langzaam groeit het project tot een kleine 25.000 flessen in 2019 en bouwt hij een nieuwe fermentatie kelder en is hij klaar voor een prachtige toekomst.

    Review

    Als je ergens veel vulkanen vindt, is het wel in Chili. Er zijn er maar liefst 123 actief en elk jaar is er wel ergens een uitbarsting. Tot nu toe heeft de wijnbouw zich geconcentreerd op de vruchtbare vlaktes en voor de beste vulkanische bodems moet je diep in het zuiden van het land zijn. Daar worden nu fantastische oude wijngaarden herontdekt, zoals in de regio Bío-Bío.

    In de fles zit wijn van tweehonderd jaar oude país, een rood druivenras waarvan meestal goedkope rosé wordt gemaakt. Niet bij de 2018 Rivera del Notro (smaragdwijnen.nl, 20 euro). Hij heeft een heldere aardbeienkleur en ruikt opzwepend en opwekkend naar peper, kersen, violier, een tikje kaneel en hij is rokerig. Je proeft een lichte textuur, een soepel zoetje, maar hij is ook drogend en heeft spannende bitters en het is de rooksmaak die blijft hangen. Wat een verrassende, verfijnde wijn. - Hillary Akers - Financieel dagblad

    The 2018 Ribera del Notro is the most varietal and fruit-driven of the five different País bottlings I tasted. It doesn't have the complexity and the soil-driven character that is so strong in the País Franco, Tierra de Pumas and Santa Cruz de Coya. It has red berry aromas and flavors, with a soft palate and a dry, long finish. This fermented and matured in stainless steel (which will be concrete from 2020 onward), and the soils have a mixture of materials—granite, slate, volcanic, clay—that are surely brought by the river. In my mind, this would be the entry-level País here, but a very good entry level indeed! 6,600 bottles produced. 

    Roberto Henríquez is finishing his small winery next to his home in Bio-Bio that he's going to use in the 2020 harvest. He's one of the leading producers in the region (Bio-Bio and Itata) and makes some of the best País in the country. He has purchased two more old País vineyards and has new wines, all vinified and separated by soil type, which means he's increasing his volume. His target for the next few years is to stop buying grapes and work only with grapes from his own vineyards (and even plant new ones) and, with the completion of his winery, have better facilities to take care of the wines in his own space. The current output is around 50,000 bottles, and he hopes to maybe reach a maximum of 80,000 bottles. I tasted wines from 2018 and 2019. 2018 was a very fresh year in Bio-Bio, when he harvested very late with moderate alcohol, a little extreme. 2019 was a little milder, but he still considers it a cool year, and somehow the pHs are a little higher. All but one of the País bottlings are from Bio-Bio, and all of the whites are from Itata. Luis Gutierrez 91+/100