Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/saumur-in-the-spotlight/l205c7
Zoeken

Saumur in the spotlight

Met lievelingen Chenin Blanc & Cabernet Franc

Saumur, parel langs de Loire

Wijn van bekende, kleine en bijzondere appellaties zijn in trek. De noordelijke Rhône, Chablis, de wijngaarden rondom Beaune en nu ook de Jura. Gebieden die een enorme aantrekkingskracht hebben op de wijnliefhebbers. Dit ontstaat door een generatie wijnmakers die het verschil maken. In de Rhône grote namen als Chave, Clape en Rostaing. In Chablis eerst Dauvissat en Raveneau en nu bijvoorbeeld Pico van Pattes Loup. In de Bourgogne is er Jayer, Engel, Lalou Bize-Leroy, Dujac, en Roumier die werden gevolgd door namen als Coche-Dury, Ente, Fourrier en Duroche, of meer recentelijk mannen als Charles Lachaux. In de Jura begon het met Overnoy en volgden beroemde namen als Ganevat, Tissot en Labet, en er staat alweer een nieuwe generatie op om hun voorbeelden op te volgen.
Wat ik bedoel? Elk gebied heeft een pionier nodig, iemand die tot het extreme gaat om kwaliteitswijn te maken.

In het geval van Saumur is er maar één naam van toepassing: Clos Rougeard. Van 1664 tot 2014 werden de wijnen gemaakt door de familie Foucault. Na het overlijden van Jean-Louis 'Charly' in 2015 verkoopt Bernard 'Nady' het wijnhuis voor een vermogen aan de Bouygues familie van Ch. Montrose uit Saint-Estèphe. Charly en zijn vader zagen in de 60er jaren het gevaar van de opkomst van pesticiden voor de wijngaarden en de gezondheid van de mens. Clos Rougeard is altijd biologisch gebleven. 

De prijzen zijn de afgelopen jaren geëxplodeerd en de schrijver van dit stukje kan beamen dat de stijl vanaf 2015 niets meer te maken heeft met de magische wijnen gemaakt door de Foucault familie. Een eeuwig zonde! 

De streek heeft de afgelopen 10 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Naast Clos Rougeard zijn er de wijnen van Sanzay, Guiberteau en Joguet die befaamd zijn, maar ons hart gaat nog sneller kloppen van Sylvain Dittière (schoonzoon van Charly Foucault). De grond is er relatief goedkoop en de aanwezigheid van oude stokken en goede cru’s (er is geen officieel kwalificatie systeem) maakt het voor jonge wijnmakers interessant om te starten. 

Niet alleen Saumur maar ook Savennières, Anjou, Montlouis en Vouvray zijn enorm in opkomst. Het centrum van de Loire staat in de spotlight van de wijnfanaat. Uiteraard is Chenin de superster maar de liefde voor Cabernet Franc groeit gestaag. De druif die prachtige wijnen kan geven is geen allemansvriend zoals bijvoorbeeld Pinot Noir. Soms kan 'ie wat hard en onrijp overkomen. Maar gelukkig is het niveau enorm gegroeid en treffen we fantastische voorbeelden. Cabernet Franc met structuur, puur fruit, kruidig, ondersteunde tannine’s en veel lengte. 

We werken inmiddels met drie producenten uit de streek. We hebben de afgelopen jaren veel geproefd in de Loire maar deze drie wijnmakers waren te goed om niet mee samen te werken. Sables Verts met strak wit en sappig rood en een heerlijke Poyeux Rouge. Duveau de man met de beste wijngaarden (Poyeux/Le Bourg) en maakt de meest volle en rijke wijnen. Dan is er het debuut van Léo Charruau. Ongekend niveau vanaf de start. Dit wordt een grote jongen in de toekomst. Wijnen met lengte en finesse! 

Speciaal voor deze kennismaking hebben we een box samengesteld!

De box bevat de volgende wijnen, van elke twee flessen:

Pétillant Naturel Rosé Bullula - Cabernet Franc - Léo Charruau
Saumur Blanc 'La Hunaudière' - Chenin Blanc - Fabien Duveau
Saumur Blanc 'Les Poyeux' - Chenin Blanc - Fabien Duveau
Saumur-Champigny 'Le Bourg' - Cabernet Franc - Fabien Duveau
Saumur-Champigny GlouGlou - Cabernet Franc - Sables Verts
Saumur-Champigny 'Chaintres' - Cabernet Franc - Sables Verts

12 flessen van in totaal 247 euro - nu voor 227 euro

Klik hier voor de Tastingbox Saumur


Sables Vertsklik op de foto om naar de producentpagina te gaan.
Vorig jaar zijn we gestart met Sables Verts, een jong en bevlogen koppel, Caroline Meurée & Hervé Malinge, die 16 hectare wijngaarden kon kopen met o.a. een stuk in de ‘Grand Cru’ Les Poyeux. Er wordt vrij minimalistisch gewerkt en volledig bio. We merken ook hier de groei van een jong domein waar de kwaliteit indruk blijft maken. Bijzonder mooie kelder uitgehakt uit het kenmerkende tuffeau.

Léo Charruauklik op de foto om naar de producentpagina te gaan.
Als tweede producent kwam Léo Charruau. Hij nam het bedrijf van zijn vader over en is in potentie misschien wel de meest interessante, zijn wit is groots! Léo wilde zijn eigen richting in slaan en deed dit naast het domein van zijn vader (Valbrun). En met succes. Verrassende Pet-Nat en hele stijlvolle wijnen van Chenin Blanc en Cabernet Franc, en met name de witte Clos du Moulin die we medio september binnenkrijgen!

Fabien Duveauklik op de foto om naar de producentpagina te gaan.
Fabien runt het familiedomein met zijn vrouw Emmanuelle en bezit werkelijk schitterende percelen in Les Poyeux, Le Bourg en Brézé. Voordat Rougeard de beroemde wijngaard kocht op Brézé kwam hun iconische Chenin Blanc van de eerbiedwaardige Poyeux. Nu is Les Poyeux Cabernet Franc, maar de familie Duveau bezit nog 0.08 hectare aan Chenin Blanc en daarmee maken ze de enige witte Les Poyeux die er is.