Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/sgarzon-anfora-teroldego/a4805
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-164

    Sgarzon Anfora - Teroldego

    Type of wine
    type of wineRood
    Producer
    Country
    Grape variety
    Teroldego
    Region
    Ageing
    Anfora
    Vintage
    Vinification
    Kneuzen, vergisting in de anfora met de schillen en het natuurlijke gist
    Extra note
    Vin naturel - met max 25mg zwavel per liter

    Teroldego | één van de twee single vineyard wijnen | 2,5ha | alluviaal zanderig terroir | anfora 5 dagen open en met punch-downs, daarna voor 9 maanden gesloten met deksel | daarna geperst en gerijpt op betonen vaten | daarna geperst en gerijpt op betonen vaten | minimaal zwavel bij botteling | intens en aards met diepe zuren | Deze wijn heeft vaak wat meer tijd nodig om te openen dan Morei

    Foradori

    Elisabetta Foradori de 'grande dame' van de Italiaanse 'vino naturali' leid haar familie wijngoed in de Italiaanse Dolomiti naar grote hoogte. Zij en haar overleden man Rainer Zierock 'redden' de blauwe Tereldogo druif van de ondergang. In haar Granato wijngaard vinden we nog oerklonen van deze spannende blauwe druif. Rond 2013 maken haar zonen Theo en Emilio hun intreden in het bedrijf en in 2018 doed ze zelf een stap terug en mag de nieuwe generatie hun gang gaan. Vanaf de oogst van 2016 proef je de invloed van Emilio als wijnmaker terug!  Na 35 jaar hard werken stort Elisabetta zich op een nieuw project, ze gaat kaas maken van de melk van haar eigen acht koeien. 

    Review

    Tasted at the winery just a few weeks after its release, the 2017 Teroldego Sgarzon is a step above the 2016 vintage. You feel that extra heat and flavor intensity that seems to radiate off the primary fruit. This was a warm growing season, and the quality of aromas is more open, generous and immediate as a result. This wine is fermented on the skins in clay amphorae for six months. Aromas of dark fruit are followed by cigar smoke, scorched earth and wet clay. In the mouth, this vintage offers noticeable density and richness.

    The big news at this celebrated estate in Mezzolombardo is that Elisabetta Foradori has handed winemaking responsibilities over to her sons Emilio and Theo Zierock. I tasted these wines with Emilio at the winery. The 2017 vintage was very difficult, with bad weather and hail that destroyed much of the Teroldego harvest. As a result, the 2017 Teroldego Foradori and the 2017 Pinot Grigio Fuoripista were not produced. Because of the reduced harvest yields in 2017, a new wine called Lezèr was born. It is made with Teroldego and sees very short skin maceration times (a mere 48 hours) in order to safeguard the wine's crunchy freshness. The most exciting news from this estate is the launch of two single-vineyard expressions of Teroldego (Sgarzon and Morei) aged in long amphorae called cilindrica. Monica Larner 93/100