Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/skuinskap-chenin-blanc/a4741
Zoeken
Shop
  min. order 75,-
  v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
  binnen 5 werkdagen geleverd
  Code SWAT-751

  Skuinskap - Chenin Blanc

  Type of wine
  type of wineWit
  Grape variety
  Chenin Blanc
  Ageing
  Eikenhout foudre 500L+
  Vintage
  Vinification
  Whole bunch press, zonder koude settling start de gisting op eikenhout met het natuurlijke gist

  Chenin Blanc | WO Piekenierskloof | 750 meter hoogte | stokken geplant in 1977 | 'skuinskap' geleid, geleiding die je meestal bij tafeldruiven ziet | terroir van zandsteen | zeer puur en verfijnd | zilt en rokerig | eikenhout ondersteunend | zuren prachtig verwoven in het geheel | een unieke stijl dat je soms meer aan hele fijne Chablis van Thomas Pico doet denken dan een Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.  

  Franco Lourens

  Franco Lourens debuteert met zijn eigen label Lourens Family Wines met de oogst van 2017. Franco is inmiddels al vijf jaar de wijnmaker bij Chris Alheit en bouwt langzaam aan zijn eigen project. Na de oogst van 2020 stopt hij in April bij Alheit om zich volledig te focussen op zijn eigen wijnen. Na een zoektocht en proeverij met een aantal producenten waren we snel overtuigd! Franco is ‘the new rising star’ in de Zuid-Afrikaanse wine scene. 

  Franco koopt zijn druiven in op verschillende plekken in de westkaap maar de focus ligt op Contermanskloof en Piekenierskloof. Hier heeft hij langdurige contracten afgesloten met de eigenaren van de wijngaarden, dit doen overigens veel wijnmakers omdat de farms vrij groot zijn en je niet een klein stukje kan kopen. Franco zijn talent spreekt in de wijnen, ze spetteren van zuiverheid en zijn gevoel voor het vergist met eikenhout geven de wijnen een fraaie touch. De rijping van de wijnen gebeurt op oude houten vaten en potten van klei. Wij herkennen de finesse en de pure zuren die wij ook proeven in de wijnen van Chris Alheit. De witte wijnen hebben in de neus een bepaalde reductie die wij ook graag vinden in witte Jura’s en Bourgognes.  

  Review

  Lourens Family Wines Skuinskap Steen 2018. Piekenierskloof (13.5%) 

  Skuinskap - don’t you just love the sound of the word? - comes from one of the highest sites in Piekenierskloof, situated at 750 metres on decomposed sandstone soils. Fresh, focused and racy, despite doing full malolactic, it has fennel and fynbos scents, plenty of concentration and refined oak. Superb Chenin. 2020-26  - 94/100 Tim Atkin MW 

  SKUINSKAP STEEN 2018

  "Skuinskap" is the Afrikaans term for the trellis system used on these vines. This trellis system is usually used for the production of table grapes and not commonly used for the growing of wine grapes. This is a 100% Chenin blanc (Steen) from vineyards planted in 1977 in Piekenierskloof ward, situated in the Citrusdal Mountains district. The vineyards are planted in decomposed sandstone soils at about 750m above sea level. These vineyards are passionately looked after by Ryno Kellerman.

  The idea behind this wine is to tell a story about a specific site, soil and farmer.