Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/tb-acht-sublieme-natuurwijnen/a4841
Zoeken
min. order 75,-
v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
binnen 5 werkdagen geleverd
Code SWAT-1005

TB - Acht sublieme natuurwijnen!

"Just grape juice in the bottle" 

'Wat zoeken we in goede natuurwijn?' Een vraag waar veel discussie over gaande is de afgelopen 10-15 jaar in de wijnwereld. Ik ben zelf een enorme fan van pure en energieke wijnen, zo natuurlijk mogelijk gemaakt. Maar je wilt nog wel heel goed kunnen proeven welke druif het is en waar het ongeveer vandaan mag komen. En het moet vooral heel veel drinkplezier opleveren! 

Helaas zijn er natuur wijnen op de markt waarin fouten zitten en de wijn duidelijk afwijkt in zijn smaak. Wat ik geleerd heb de afgelopen 10-15 jaar is dat je als wijnmaker de nodige ervaring nodig hebt om de juiste keuze's te maken om problemen tijdens fermentatie te voorkomen. Als dat gebeurt krijg je een onstabiel product met problemen, zoals o.a. brett, mouse en volatile zuren.  Het gebruik van sulfiet is een hot item in deze wijnen. Ik heb een voorkeur voor het gebruik van een 'klein beetje' / minimaal (max 20/30 mg per liter) sulfiet om de wijnen stabiel te houden voor een mooie toekomst. 

In ons portfolio een aantal waanzinnige producenten die vanuit hun klassieke gedachten langzaam de natuurlijke randjes hebben opgezocht. Denk aan: Alexandre Bain, Foradori, Anne S. Dubois, OltreTorrente, Foradori, SRC Vini, JF Ganevat, Du Coulet, JM Stephan, Roberto Henriquez, Ami, Celler Credo, Fedellos do Couto, Nittnaus, Envinate, Cantalapiedra. Charca & Sijnn.

Een box met acht wijnen om je eens goed te verdiepen in deze waanzinnig spannende wijnen! 

Lirondo Verdejo Natura 2019 - Cantalapiedra - SP 

Ongefilterde bio verdejo uit het noorden van Spanje! Gele troebele kleur, barstensvol sappig fruit! Manuel Cantalapiedra maakt één van de allervriendelijkste natuurwijnen. Vol met rijp fruit aroma's, heel zacht en rond, klein vetje van de aanwezige lee! 

Manilla Gruner Veltliner 2019 - Martin Nittnaus - OOS 

Als pap klassiek wit en rood maakt gooit zoonlief het over een andere boeg (heel typisch voor natuur wijnmakers). Gruner met de schillen vergist op beton (ouf nomblot) en eikenhout (stockinger). Ongefilterd en het spritzt nog van het koolzuur! spanning 

Rivera del Notro Blanco 2018 - Roberto Henriquez - CH 

Roberto maakt van 100/200 jaar oude stokken langs de Bio-Bio rivier in Chili kraakzuivere natuurwijnen. Roberto red menig verlaten perceel in de regio door de productie weer op te starten. Knettergekke blend van Moscatel, Semillon en Corinto (Chasselas). Deze wijn het schilcontact, flor rijping! de geur van een Scandinavisch dennenbos. 

Les Clous Savagnin Nature - l'Aigle a Deux Têtes - FR 

Goede natuurwijn begint met een lage PH (hoge zuren dus) en daar ben je in de Jura wel op het juiste adres. De oude mergel bodems van Jura zijn top voor de Savagnin druif.  Henri le Roy vergist het klassiek op eikenhout (als in de Bourgogne) maar de door enorme zuren in de wijn komt er bijna geen sulfiet aan te pas! 

L d'Ange VDF 2017 - Alexandre Bain - FR 

De 2017 oogst is een masterclass van Alexandre Bain in de Loire als het gaat om natuur Sauvignon Blanc. Alle wijnen knallen van de energie en de zuiverhied! Niet meer in de AOC Pouilly-Fumé maar in VDF range na een lange strijd met de gevestigde orde in de regio. Ongekende klasse wijn en dus niet voor niets bij menig top sterren restaurant in de wereld op de wijnkaart.

Kepos Rosso 2017 - Ampeleia - IT 

Het Toscaanse project van Elisabetta Foradori. Gevestigd in Roccatedrighi in het hart van Toscane viel haar oog op een prachtige azienda gelegen in de bergen. In 2002 start ze hier samen met twee vrienden een nieuw bedrijf! De mediteraane omgeving en de aanwezigheid van de Grenache noir overtuigen haar. Kepos vrij vertaald "de tuin" is een ontzettend sappig en pure rode wijn. In de neus ruik je naast het pure fruit ook wel een vleugje natuur!  Rijp zacht fruit in smaak, nauwelijks tannine's en heerijk drinkbaar! 

Benje Tinto 2018 - Envinate - SP 

Gemaakt op Tenerife door de vier vrienden van Envinate. Op meer dan 1000 meter hoogte van twee percelen vergeten druivenrassen. Listan Prieto groeit hier boven de wolken op het vulkansiche zwarte zand van de Teide vulkaan. Krakende rode wijn, heerlijk puur en droppig, licht van kleur, nauwelijks tannine's en zweem van de vulkaan! 

Fleurie Les Cocottes 2018 - Anne Sophie Dubois - FR 

Veel van de moderne Beaujolais wijnen knallen in het pure rode fruit uit de Gamay noir druif. Dat maakt Anne Sophie ook met haar Coccottes wijn. Maar.... dit is het serieuse werk. Op de juiste manier vergist ze de druiven van het pinky granite terroir in Fleurie. Rijping op hout, minimaal sulfiet bij botteling en je hebt een Fleurie om van te dromen!