Menu
https://www.smaragdwijnenathome.nl/tierra-de-pumas-pais/a4928
Zoeken
Shop
    min. order 75,-
    v.a. 150,- gratis bezorgd in NL
    binnen 5 werkdagen geleverd
    Code SWAT-783

    Tierra de Pumas - Pais

    Type of wine
    type of wineRood
    Country
    Grape variety
    Païs
    Region
    Ageing
    Een deel rijpt op een tank van staal/beton, een deel rijpt op eikenhouten vaten
    Vintage
    Viticulture
    Vinification
    Kneuzen, koude inweking, vergisting in een open tanks van cement/beton met een deel van de hele trossen en het natuurlijke gist, persen

    Païs | single vineyard van 3 ha | ungrafted +- 200 jaar oude stokken | granite and quartz with some clay | vergist op staaltank en gerijpt op staaltank en oude eikenhouten vaten | eigen stijl | zeer aromatisch | wat erherisch | verfijnd

    Roberto Hendriquez

    In het zuiden van Chili werkt Roberto Hendriquez, super bio- bio uit het zuiden van Chili, met missiongrapes(druiven die zijn meegekomen met de Spaanse en Portugese overheersers). Met dank aan een vriend ben ik hem op het spoor gekomen en na een blind tasting was ik helemaal betoverd. Envinate stijl, maar vanaf de andere kant van de wereld. Welcome to the team Roberto!

    Roberto Henriquez gevestigd in het ruige Bío-Bío (rivier) in de Itata regio in het zuiden van het land. Roberto werkt enkel met 'mission grapes' ook wel Criolla's genoemd. Druiven die vanuit het Europese vastenland gedurende 15e - 17e eeuw mee werden gebracht op de 'missie' schepen richting Zuid-Amerika. In zijn wijngaarden vinden we Semillon en Moscatell en kleine beetje Corinto (Chasselas). Ik moet gelijk aan Zuid-Afrika denken waar Semillon en Moscatell ook zeer belangrijk zijn geweest bij de start van de wijnbouw. Qua rood is het Païs als druif, ook wel bekend in Spanje als Listan Prieto waar Envinate mee werkt op Tenerife. Roberto heeft ervaring op gedaan buiten Chili (Loire Mossé) alvorens hij in 2015 zijn eerste wijngaarden aanschaft in Bío-Bío en start met zijn bijzondere project. Langzaam groeit het project tot een kleine 25.000 flessen in 2019 en bouwt hij een nieuwe fermentatie kelder en is hij klaar voor een prachtige toekomst.

    Review

    Tierra de Pumas 2019
    The other new País is the 2019 Tierra de Pumas that comes from three hectares of old vines, the 77th vineyard registered in the zone, so one of the oldest remaining vineyards in Bio-Bio and possibly all of Chile, certainly over 200 years old. The soils are a mixture of granite and quartz with some clay, and the lower parts are more sedimentary, what it's locally called Serie Santa Juana because the vineyard is quite large. This is certainly different from the rest—if it's because of the soil or not is another story, but the vinification and élevage is very similar for all. There is a note that reminds me of blood orange peel and talcum powder, intensely aromatic, almost as if it went through semi-carbonic fermentation (which it did not). When tasted next to the other four País bottlings, this is the one that stands out because it has a different character. 10,000 bottles produced. Luis Guitiérrez, 92/100

    Roberto Henríquez is finishing his small winery next to his home in Bio-Bio that he's going to use in the 2020 harvest. He's one of the leading producers in the region (Bio-Bio and Itata) and makes some of the best País in the country. He has purchased two more old País vineyards and has new wines, all vinified and separated by soil type, which means he's increasing his volume. His target for the next few years is to stop buying grapes and work only with grapes from his own vineyards (and even plant new ones) and, with the completion of his winery, have better facilities to take care of the wines in his own space. The current output is around 50,000 bottles, and he hopes to maybe reach a maximum of 80,000 bottles. I tasted wines from 2018 and 2019. 2018 was a very fresh year in Bio-Bio, when he harvested very late with moderate alcohol, a little extreme. 2019 was a little milder, but he still considers it a cool year, and somehow the pHs are a little higher. All but one of the País bottlings are from Bio-Bio, and all of the whites are from Itata.